Det surras om Oscarspris för den kinesiskfödda regissören Chloë Zhans film om fattigpensionärer på drift, och det med rätta. Trots att hon mer lyssnar än pratar spelar Frances McDormand brallorna av de flesta i branschen i rollen som den charmiga och envisa Fern.
60-åringen har förlorat allt när industrin i hemorten lagts ner. Bostadslös flyttar hon in i en rostig van och börjar resan genom USA mellan slitiga extraknäck och campingar där hon huttrar under sin fleecefilt. Ändå är det en varm film. Här finns den undersköna naturen, det mjuka ljuset och gemenskapen bland nomaderna som trots utsattheten funnit något slags frihet i att kalla vägarna sitt hem. ”Nomadland” bygger på en reportagebok om fattigpensionärer vilket höjer upplevelsen ytterligare. Att de flesta av rollerna spelas dessutom av personer som intervjuades i boken ger tredje gradens hjärtsnörp.
Rupert Murdoch – Den siste mediemogulen och verklighetens ”Succession” P3 ID
Podd, SR
Han personifierar ordet skrupelfri. Och är tydlig förebild till den äckelrika patriarken i HBO-serien ”Succession” som gormar om att han är ”surrounded by snakes and fuckiing morons”. Jag gapade mig igenom denna välproducerade radiodokumentär om mediemogulen Rupert Murdoch som ärvde pappans tidning i Australien och byggde ett världsomspännande imperium. Här ryms det mesta: Makt, miljarder, smutsiga släktfejder, kändisskvaller och moraliska övertramp. Dessutom blir dokumentären en spännande bit mediehistoria med kommentatorn Jan Helin som uttalar sig kunnigt och komprimerat om Rupert Murdochs journalistiska arv: En blandning mellan naket supersnask och fungerande affärsmodeller i en snabbföränderlig bransch.
Humorbegåvningar
Johanna Nordström & Edvin Törnblom
Hon är komikern som ständigt lyckas vara underbar i SVT:s lekprogram ”Bäst i test”. Han är hysteriskt rolig och har just fått bokkontrakt. Båda får mig att bryta ihop av skratt i podden ”Ursäkta”. Disclaimer: Tyvärr är tipset om Johanna Nordström och Edvin Törnblom inget för humorlösa boomers, eftersom snacket i deras podd saknar ”politisk substans” och mest är ren och skär tramsleverans – lite som att vara full med sina allra roligaste kompisar. Men det är ju också en kompetens? Enligt min spåkula kommer vi alla att se mycket mer av både Johanna Nordström och Edvin Törnblom framöver. Det är bara gratulera Svea rike för dessa självlysande humorstjärnor som förmodligen får leda Melodifestivalen inom kort.
Yung Lean: In my head
Dokumentär, SVT Play
Först visste vi ens inte om han menade allvar eller var en skämtrappare, säger en av de intervjuade musikjournalisterna i dokumentären. Under artistnamnet Yung Lean slog den numera mytomspunne svenska rapparen Jonatan Leandoer Håstad och hans Sad boys crew igenom med en melankolisk rap sprängfylld av referenser till amerikansk popkultur. Han var 16 år. Snart landade svensken skivkontrakt över Atlanten och marinerades i både framgång och droger. Alla, från Frank Ocean till Travis Scott, ville samarbeta med det ultrakreativa stjärnskottet. ”Yung Lean: In my head” rosades av kritiker när den kom i fjol och ligger nu på SVT Play. En bängsnygg film om begåvning, bipolaritet och barndomsdrömmar som förvandlas till psykoser.
Singulariteten Balsam Karam
Roman
En mamma söker sig vansinnig på cornichen efter sin försvunna dotter. En gravid kvinna på besök i landet bevittnar ögonblicket då den försvunnas mor slungar sig ut i havet. Några månader senare dör den gravidas barn i livmodern. Balsam Karams korta roman är en poetisk väv av sorg, flykt, nedärvd smärta och den förödelse detta får i de skildrades liv. Det gör ont att läsa. Samtidigt är Singulariteten en svindlande välskriven bok att imponeras av och känna med. I en tid där miljontals bär med sig erfarenheten av flykt måste vi försöka förstå trauma. Singulariteten ger nycklar genom mödrarnas många lager av sorg.