”The queen of dying”
Radio lab
Podcast
De flesta som förlorat någon känner igen ”Sorgens fem steg”, eller som den också kallas: Kübler-Ross-modellen. I denna berättande podd går producenten Rachael Cusick till botten med var modellen kommer ifrån – och upptäcker förvånande nog att stegen (förnekelse, ilska, förhandling, depression, acceptans) egentligen inte handlar om de anhörigas sorg. Istället bygger de på psykiatrikern Elisabeth Kübler-Ross forskning om hur döende människor känner inför slutet. Intervjuerna med den svårt sjuke amerikanska flerbarnspappan är snyftfint radioguld.
Kristin McMillen
”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925
Utställning
Dansmuseet är ett underbart och lite bortglömt museum mitt i centrala Stockholm, proppat med den svenske dansentusiasten Rolf de Marés olika dansrelaterade artefakter som han samlade på sina resor runt världen. Nu har man dessutom en utställning om svensk danshistorias stolthet: den revolutionerande, experimentella Svenska Baletten som verkade i Paris 1920-1925. Det var just den förmögne de Maré som tillsammans med koreografen Jean Börlin drog till Paris med sitt danskompani för att där skriva danshistoria. De slog sig samman med tidens främsta konstnärer och kompositörer –Erik Satie var inblandad, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr –och skapade sanslösa allkonstverk.
Jenny Aschenbrenner
Samtycket
Vanessa Springora
Ny pocket
Hur ska man tänka kring manliga kulturgiganter som blir anklagade för grova övergrepp av barn? Förutom att tro på offret? I självbiografiska ”Samtycket” av Vanessa Springora skriver den idag snart 50-åriga förläggaren om hur hon som 13-åring blev groomad av en i Frankrike framstående författare. Vanessa Springora berättar osentimentalt om de himlastormande känslorna hos sitt tonåriga jag, men också om paniken och avskyn när hon börjar förstå exakt hur hon manipulerats. Det hela blir inte mindre äckligt av att författaren satt i system att skriva skönlitteratur om sina unga erövringar. ”Samtycket” är en lågmält rasande uppgörelse.
Kristin McMillen
Singulariteten
Balsam Karam
Roman
Med ”Singulariteten” har Balsam Karam skrivit en alldeles hjärtskärande sorglig och hypnotiskt fängslande roman om mödrar och döttrar, om förlust och exil. Ena delen av berättelsen handlar om en familj som lever i en gränd, i den dolda delen av ett semesterparadis till strandstad, men den dottern försvinner och mamman ger sig ut på ett ändlöst, tröstlöst sökande medan småsyskonen går sönder av saknad och övergivenhet. Den andra är berättad från en av turisternas perspektiv, en kvinna som också hon ska förlora ett barn, det hon bär på. Ett tredje spår är en dialog mellan henne och hennes mor, hennes flykt och förlust av ett land och ett språk.
Det låter outhärdligt, men Karams vackra språk och rytmiska driv gör det också till en vacker läsupplevelse.
Jenny Aschenbrenner
Solar Opposites
Tv-serie
En familj med utomjordingar som kraschlandat i en amerikansk villaförort kämpar för att stå ut med mänsklig dumhet och lyckas … så där. En helt oemotståndligt dum och brutalt rå animerad serie skapad av Mike McMahan och Justin Roiland. Underbar satir över västvärldsproblem när det rasande och arroganta familjeöverhuvudet Korvo, den insmickrande entusiasten Terry och deras två alienbarn Yumyulack och Jesse försöker hantera villaföreningar och high school-intriger. Dessutom med en gravt referenstung sidohistoria om alla de människor som barnen krympt och stoppat in i sitt vägg-terrarium, där de försöker överleva i en laglös, postapokalyptisk värld, byggd av det skräp de hade med sig i fickorna. Går att se på Disney+ Star.
Jenny Aschenbrenner
”Saida Andersson, svenska folkets egen spågumma”
Podcast
I somras kom dokumentären ”Sierskan” om den legendariska Saida Andersson upp på SVT Play. För den som, likt mig själv, har enklare att få loss tid för podd än att sitta i tv-soffan kommer här ett tips. P4-dokumentären ”Saida Andersson, svenska folkets egen spågumma” (2019) fokuserar även den på sierskan från Boden som blev rikskändis under 90-talet. En underbart rivig tant verkar hon ha varit – även om källor i programmet hävdar att hon bara hade rätt i tio procent av fallen.
Kristin McMillen