Kvinnorna på Artipelag
Konst
Om du inte redan hunnit dit – ta en tur till Babybjörn-startade Artipelag på Värmdö utanför Stockholm. Där trängs nu några av den svenska konsthistoriens intressantaste konstnärer. Dessutom råkar dessa vara av kvinnokön. Exempel: Cecilia Edefalk, Sigrid Hjertén, Karin Mamma Andersson och Tuija Lindström är några exempel på storheter. Artipelags rymd är också lämplig i coronatider.
”Signature women – 100 år på den svenska konstscenen” heter utställningen, som har förlängts till den 29 november.
– A-M C
Cusks ärlighet
Roman
Hon har tidigare skrivit en trilogi romaner där hon företrädelsevis låtit andra stå för pratet. Obegripligt hur hon gjort det, men dialogen hon skapat är hypnotisk. Nu har Rachel Cusks mer självbiografiska bok ”Efterbörd” översatts till svenska. Den handlar om en trasig och upprivande skilsmässa. Cusk sysslar inte med något romantiserande av händelseförlopp, tankar eller känslor, hon formulerar sig så sakligt att prosan liksom blir ärligare än verkligheten själv.
– A-M C
Milt mästerverk
Musik
Att lyssna på ”Antopofagernas rike” av IB Sundström är ”att sakta och behagligt bli gungad till sömns i en brinnande båt”. Med de orden recenserades han i Dagens Nyheter nyligen. Bara att instämma. Albumet är ett egensinnigt men samtidigt alldeles milt mästerverk. Recensionen, skriven av DN:s Mattias Dahlström, skulle i sig skulle kunna vara ett eget kulturtips förresten. Ett till citat: ”… om det här är surfpop så surfar den på vågor som rullar in från ett dött hav mot en sönderbränd strand. Och den framförs av en strandpojke som inte längre kan låtsas som att vibrationerna är god-god-goda, som insett att medan vi springer sjunker vi.” Så ska en hyllning skrivas!
– A-M C
Östergrens final
Roman
Hans ”Gangsters” fick mig att lägga romandrömmarna på hyllan. Inget lönt att anstränga sig när jag ändå aldrig kommer skriva lika bra som Klas Östergren, tänkte jag som 28-åring. Nu knyter han ihop säcken med ”Renegater”. Och som han gör det. Men ta er tid för tegelstenen, detaljrikedomen gör det stundtals lite för enkelt att tappa fokus.
– A-M C
Inverterad och äcklig?
Roman
Tone Schunnessons ”Dagarna dagarna dagarna” är en roman om ekonomiskt och sexuellt kapital, om begär och beroende. Den avdankade bloggaren och realitystjärnan Bibbs måste fixa 100 000 kronor på en vecka. Det tar bara dagar innan hon slingrat sig in i allt grövre lögner. När jag intervjuade Tone Schunnesson i våras kallade hon boken ”inverterad och äcklig feelgood”. En högkvalitativ bladvändare, vill jag tillägga. Tone Schunnesson skriver lysande stilsäker prosa späckad med psykologiskt insiktsfulla spaningar om hur det är att vara en urban människospillra. ”På gräset satt familjer som ogenomträngliga maskinrum, att titta in var lönlöst.”
– KM
Raskortet
Dokumentär
Jag missade dokumentären ”Raskortet” när den kom 2014, men när den nyligen lades upp på SVT Play igen passade jag på och fick en välbehövlig käftsmäll. Detta är tv som borde visas i alla klassrum och vardagsrum. Osmond Karim och Malin Holmberg-Karim berättar otroligt pedagogiskt, illustrerande och smärtsamt om kränkningarna som möter människor utanför vithetsnormen. Om strukturell rasism som finns i vardagen i Sverige idag. Se och bli förbannad. Rannsaka dig och gör något för förändring.
– KM
@strange.victory
Instagramkonto
Fotografen Sinna Nasseri alias @strange.victory på Instagram åker runt i USA inför valet och ”pratar med alla”. Resultatet är en skrämmande och effektiv inblick i det stora och extremt polariserade landet. Att vissa av de röstberättigade personerna ser ut att vara karaktärer hämtade från mockumentärgänget bakom ”Spinal Tap” och ”Best in show” gör mig inte direkt lugnare inför valdagen.
– KM