– Jag har alltid velat göra barnmusik. Jag har ingen direkt förklaring till det mer än att jag nog har en barnslig sida. Det finns mycket barnmusik som jag tycker är fantastisk, säger Hanna.
Axel hade gått i ungefär samma tankar. De började utbyta sådana på en fest där bägge befann sig, hos Axels flickvän, men till skillnad från 99 procent av alla andra idéer som föds på fester så blev det faktiskt verklighet.
– Jag spelade ju rock på heltid innan, och sen slutade jag med det. Jag var ganska mätt på det och visste väl inte riktigt vad jag skulle göra istället. Det är mycket i rock som ska vara coolt och lite bredbent, så då var det gött att göra något annat, säger Axel.
Sen kan det ju tänkas att det faktum att de båda är småbarnsföräldrar själva numera kan haft visst inflytande. Hanna har två barn, sju och fyra år, och Axel en åttaåring.
Blickar bakåt
De gör ingen hemlighet av att de blickar bakåt med det musikaliska uttrycket. Det är betydligt mycket mer ”James & Karin” än ”Nicke och Mojje”.
– Det är ju grymt om du tycker det. De är jättebra och grymt svängiga musiker, säger Hanna.
– Men det finns nog egentligen inget speciellt ”barnaktigt” över låtarna tänker jag. Det är poplåtar med andra texter. Det som binder ihop oss är väl att vi gillar flum med goa melodier. Det är kanske den gemensamma nämnaren även i våra tidigare projekt, menar Axel.
Först blev det tre demoinspelningar av låtar inspelade, och Hanna & Axel fiskade runt lite kring vad de skulle göra av det. På vägen kom ett radioprogram i mellan och de gjorde ”Musikens atomer” åt UR.
– Lektionsstartare kallade de det. Det damp liksom bara ner och vi gjorde det, säger Axel.
– Men det var ju lite annat än det vi gör annars. Där hade vi inte med något av vår egna musik utan fick istället göra efter deras mall och vad de behövde för program, fortsätter Hanna.
Ofta stöpt i samma mall
Egna ”tänketankar” kring barnmusik har de en del. Det är inte så himla många som gör sådan, och bland den som produceras idag är mycket stöpt i samma mall.
– Det finns någon lite mer finkulturförväntning på barnmusik jämfört med att ta tre ackord och skrika. Det är kanske det som gör att det inte kommer en lika strid ström av barnmusik. Men jag har nog alltid med mig ett litet punkideal i allt. Det är bara att göra det på sitt sätt, säger Axel.
Hanna håller med.
– När jag gick estetisk musik i gymnasiet så hade vi någon kurs om barn och musik. Alla de skivorna var väldigt jazz-fusionaktiga av högskolestudenter och inte några hitlåtar direkt. Lite svår, lös musik på något konstigt vis, säger hon.
Någonstans på vägen mot skiva kom de på att det borde finnas en bok också, och den har Axels kompis Pia Olmås illustrerat.
– Hon fick ganska fria händer. Vi skickade grejer efter hand, någon text, sen en demo. Så ju mer färdiga vi blev ju mer fick hon att förhålla ig till, säger Axel.
Egna barnen testpublik
De egna barnen, samt en del lånade, har fått agera testpublik till låtarna. De har gillat vad de hört, men samtidigt tyckt det varit pinsamt, då det är mammas röst, menar Hanna. I tidigare och andra band är egentligen både hon och Axel trummisar. Men det blev inga bråk över vem som skulle hålla i stockarna i det här projektet.
– Hanna är ju multikonstnär och extremt musikalisk, så det var inga problem, säger Axel.
– Jag har spelat allt utom trummor och det har varit väldigt roligt. Jag tycker om att spela trummor med, men det har varit kul att göra något annat, fortsätter Hanna.
Pappavitsar
Textmässigt hängs låtarna upp just på små funderingar, eller ”tänketankar” då. Små vardagsbetraktelser för barn, och även där dras i alla fall Axel åt det lite flummiga.
– Jag var sjukt nöjd med mig själv när jag kom en grej om att, ifall färger är vågor i ljus, varför bli man inte blöt i ögonen då? Det är en blandning av torr Göteborgs-pappa-vits och flum, säger han.
Spelningsmässigt får det nog dröja fram tills hösten innan det kan bli tal om turné eller annat. De har redan ett bokningsbolag, men de siktar på skolstart då det är många kommunala inköpare och långa bokningstider.
– Men vi ska försöka ha en releasespelning här i Göteborg i alla fall när skivan släpps, säger Axel.
Och den blir på lördag på Bengans fik. ”Tänketankar” släpps i morgon, 29 mars.