Han går på Röda Stråkets förskola och där har man sedan ett år tillbaka deltagit i ett kommunalt projekt med miljömåltider. Det innebär att råvarorna är ekologiska och säsongsanpassade. Maten ska till stor del bestå av grönsaker och baljväxter och etiska hänsyn ska tas. Maten får till exempel inte innehålla utrotningshotad fisk.
– Projektet fick mig att haja till. Innan var det mer att man fick höra ovanifrån att vi skulle ha 25 procent ekologiskt och så höll man det och tänkte inte så mycket mer på det. Men när man kom in i projektet fick jag upp ögonen och såg att man kunde göra snabba resultat på vad barnen får i sig. Om man byter ut allt får de i sig mindre gifter från besprutad mat. Man gör väldigt snabbt skillnad på klimat och allting, säger Johan Bredwad.
Han är kock på förskolan som gått från 30 procent ekologisk mat till 95 procent under projekttiden. Han har mycket kontakt med barnen och tillsammans med pedagogerna pratar han mycket om maten med barnen. En viktig faktor för att lyckas är att det hamnar så lite mat i svinnhinken som möjligt.
– Jag har ganska litet kök här och jag har lätt att anpassa portioner till antal barn per dag. Jag kan göra snabbare ändringar om ett par är sjuka än de kan i de stora köken. Köttbullar är alltid köttbullar, det är populärt, och vissa rätter är svårare men då försöker jag anpassa, säger Johan Bredwad som gör nästan all mat från grunden till de ungefär 40 barnen.
Håller samma budget som innan
Till dagens pasta hör en linssås med grönsaker och sallad. Johan Bredwad poängterar att Upphandlingsbolaget har del av framgången då det finns fler ekologiska varor att köpa in och därtill i mindre volymer till det lilla köket.
– Jag håller samma budget som innan jag började med så mycket ekologiskt och kravmärkt som i dag. Jag har gått ner lite i kött. Då kan man tillsätta annat protein istället, om jag gör en köttfärssås kan jag dra ner på köttet och tillsätta linser eller kikärter, då går man ner i pris också. Och jag bakar bröd själv – där har jag jättemycket pengar att spara, säger han.
”Vi äter väldigt gott”
Barnen äter i små grupper tillsammans med sina pedagoger och får ta mat själva. De flesta dagar går två barn till köket och lär sig vad maten innehåller för att förklara för de andra när de sätter sig till bords. Förskolan ligger på Sahlgrenskas område och projektet har medfört en mer medveten sophantering.
– Den största skillnaden är att vi äter väldigt gott. Och det känns fruktansvärt bra att vi kan återvinna nu. Det är väldigt konkret och enkelt att prata om med barnen. Det är superviktigt och man kände sig som en skurk när man fick slänga allt i samma, säger pedagogen Fredrik Stenman.
De äldre barnen har också provat på att odla utanför.
– Vi har hittat en morot! säger Love Arborgh.
– Den var i en jordlåda, säger Clara Joleby.
Love Arborgh skulle gärna odla vattenmelon och Axel Paganini hoppas på päron. Johan Bredwad kommer att fortsätta att odla tillsammans med barn och pedagoger.
– Projektet har varit väldigt lyckat och jag är jätteglad att det kom upp. Jag fick ett mejl om att det förmodligen inte kommer förlängas till nästa år, men man kan hålla tummarna, säger han.
Efter nyår ska han äta frukost med ”roliga mackan” med några av barnen varje vecka för att få barnen att intressera sig för grönsakerna på smörgåsen. Förskolan ska också införa ”veckans kock” så att barnen får vara med i köket. Johan Bredwad har under projekttiden blivit utbildare och kommer månadsvis att träffa andra utbildare för att lära sig mer.
– Man vill ju att det ska spridas i hela kommunen. Bara här finns fortfarande jobb att göra för att få upp ögonen på folk, att föra det vidare vore ännu bättre.