Stina Wirsén
Bonnier Carlsen
0–3 år
En ny bok i Stina Wirséns omåttligt populära Vem-serie. Nu har Gnis och Katt fått ett syskon. Men det är inte bara mysigt, utan också orättvist. Om syskonsvartsjuka, för de minsta.
Utkommer i september
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Halsen rapar, hjärtat slår
Emma & Lisen Adbåge
Natur & kultur
3–6 år
Det här tycker jag är kul, för jag gillar verkligen rim. Det är en underanvänd form för barn, särskilt med tanke på hur mycket de flesta små barn älskar att leka med språk! Det uppmuntrar till att lyssna på ord, och skapar en fin rytm i språket. Mer av det i de uppskattade barnboksskaparna Emma och Lisen Adbåges nya bok, med rim för 0–100 år!
Utkommer i september
Ninna och syskongrodden
Matilda Ruta
Natur & kultur
3–6 år
Fenomenala Matilda Ruta är tillbaka med en ny bok om Ninna. Nu har hennes mamma en bebis i magen, och det märks. Trots att hon inte vill berätta för Ninna riktigt än. Jag delar frilanskontor med Matilda Ruta så nu är jag jävig, så jag kommer inte recensera. Men jag vill ändå tipsa om den här boken, som är otroligt fin med ljusa akvareller. Men också, viktig grej: den utspelar sig i en omgivning som liknar den många barn växer upp i, inte bara de vita kulturarbetar-hemmiljöerna som man ofta återfinner i barnböcker.
Utkommer i september
Sören Sören Sören
Klara Persson & Karin Cyrén
Urax
3–6 år
Tre bröder som alla heter Sören. Alla kommer när man ropar. Hur ska man hålla koll på vem som är vem? Klara Persson har blivit Augustprisnominerad två gånger. Nu är hon tillbaka med en text som handlar om nonsenslek med ord. Vad betyder de egentligen? Boken verkar rolig och väldigt fin, med färgsprakande illustrationer av Karin Cyrén, i äkta fin Urax-stil! För övrigt det barnboksförlaget jag litar mest på, eftersom de alltid ger ut fina och originella böcker med skyhög konstnärlig höjd.
Utkommer i september
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Full fart, Uppfinnarjohanna!
Text: Ann-Christine Magnusson
Bild: Lovisa Lesse
Olika förlag
3–6 år
Den tredje boken om den kaxiga och härliga UppfinnarJohanna och hennes syskon. Nu blir de trötta, de orkar inget mer. Hur ska de uppfinna något som gör att de inte måste gå mer? Resultatet blir en slippa-gå-maskin. Tipsar också om den nya pysselboken, med UppfinnarJohanna-inspirerade bilder! Greja och rita med UppfinnarJohanna heter den, och är full av korsord, uppfinningar, klippdockor och annat som kan sysselsätta ett barn som är hemma sjukt, eller kanske ute på resa.
Utkom i augusti
Black Vogue – Skönhetens nyanser
Lovette Jallow
Rabén & Sjögren
Unga vuxna
Den här boken har redan fått en del uppmärksamhet, men jag vill ändå lyfta fram den. Den listas bland böckerna för unga vuxna, men passar alla åldrar. Äntligen en bok om smink och skönhetsprodukter för den som inte har kritvit hud. Lovette Jallow lär ut grundsminkning, hur ögonbrynen ska ligga sådär perfekt och hur man hittar rätt produkter för sin hudton. En viktig bok, som kommer göra skillnad för många unga som börjar intresse sig för sitt utseende, i ett samhälle av vithetsnorm.
Utkommer i september
Simbassängen
JiHyeon Lee
Mirando bok
3–6 år
Om en bassäng, fullproppad av skrikande, badande människor. De knuffas, vattnet stänker. En pojke med badmössa tvekar innan han slutligen ger sig i. Under ytan är världen annorlunda. Tyst, lugn. Magisk. Där hittar han också en vän. Boken är uppmärksammad av bland annat New York Times och amerikanska radion NPR.
Utkommer i september
Blodet isar
Text: Bengt af Klintberg
Bild: Emelie Östergren
Rabén & Sjögren
6–9 år
Ännu en seriebok jag vill lyfta fram. Jag föreställer mig att Emelie Östergrens ofta lite obehagliga illustrationer kommer komma helt till sin rätt, kombinerade med skräckhistorier. Det är Bengt af Klintberg som har skrivit. Om spöken, lik och blod. Lockande för den unga skräckfantasten.
Utkom i augusti
Grön i köket – världens godaste grönsaksrätter
Johanna Westman
Rabén & Sjögren
9–12 år
Den här boken, som kom i augusti, ger tips om vegetarisk matlagning, för små kockar. Roligt med en grön kokbok även för de yngre matlagningsintresserade. Det här är min dröm, när barnen blir tonåringar. Att det står en god linsgryta och puttrar på spisen när jag kommer hem från jobbet. Man kan väl få drömma, i alla fall.
Utkom i augusti
En flod
Marc Martin
Mirando Bok
3–6 år
Den andra av fina nya förlaget Mirando Boks böcker för hösten, handlar också om vatten. Närmare bestämt en flod, där en flicka reser längs i sina drömmar. Genom staden, åkrar och djungeln når hon havet. Av Marc Martin som lyfts fram som en av de främsta barnboksskaparna i Australien.
Utkommer i september
Veckan före barnbidraget
Elin Johansson och Ellen Ekman
Rabén & Sjögren
3–6 år
Den här boken har redan kommit ut, men jag vill ändå lyfta fram den, som en av höjdpunkterna i höstens utgivning. Hur är det när det är en hel vecka kvar till barnbidraget, men pengarna nästan är slut? Äntligen en bok som vågar lyfta det som är många barns vardag. Termen ”fattiga barn” som det ofta pratas om i media är ju egentligen oftast det här; fattiga ensamstående morsor.
Utkom i augusti
Oj, en polis
Eva Lindström
Alfabeta bokförlag
3–6 år
En bok om syskonkärlek. Om två bröder och en polis. Men han visar sig vara en pilot. De åker flygplan och fallskärmshoppar. Humor och historia i flera lager, utlovas.
Utkommer i september.
Allt blir säkert bra igen
Kirsten Boie
Lilla piratförlaget
6–9 år
En berättelse om flykt från sitt hemland, av den populära tyska barnboksförfattaren Kirsten Boie. Boken kommer på två språk, både arabiska och svenska, för att uppmuntra till nya möten. Kanske kan barn med olika språk läsa den tillsammans, och lära av varandra? Eller kanske kan en nyanländ familj tillsammans öva på svenska, med hjälp av de arabiska orden. Ett fint initiativ, som öppnar upp till många möjligheter.
Utkommer i september
Mitt eget museum
Emma Lewis
Urax
3–6 år
En annan lovande bok från Urax, med Emma Lewis bilder i collageteknik. Det är en resa kring olika museum, där kan man se stora insekter, antika krukor och blommor. Men också mitt eget museum, med mina egna favoritsaker.
Lewis bor i London och debuterar med den här boken.
Utkommer i september
Utflyktarna (Emma Adbåge) och Världens mesta Ester (Anton Bergman och Emma Adbåge)
Lilla piratförlaget (Utflyktarna), 3-6 år
Hippo bokförlag (Världens mesta Ester), 6-9 år
Ytterligare två böcker av populära Emma Adbåge, med hennes karaktäristiska teckningar. Utflyktarna, där hon även skrivit orden, handlar om att ge sig ut på äventyr – för att sova i tält. Kanske är det roligaste med ett äventyr, själva planeringen innan. Världens mesta Ester är skriven av Anton Bergman. Den handlar om Signe som är fascinerad av Ester, som är ny i klassen och har en egen nyckel och får gå hem själv. Hennes mamma är skådespelerska och bor i New York. En bok att läsa själv, eller högt – en, tycker jag, underskattad mellan-genre, för de som just börjat lära sig läsa.
Utkommer i september (Världens mesta Ester) och oktober (Utflyktarna)
Vi smular vi härmar en gök
Lina Ekdahl & Emma Hanquist
Alfabeta bokförlag
3–6 år
En filosofisk bok, med en myllrande ström av barn, som är inne och ute. Ensamma och tillsammans. Eller med en hund, som heter Spider. Ofta tycker jag att det läggs allt för lite fokus på texten i barnböcker. Bara för att man är bra på att rita betyder det inte att man kan skriva en bok, bra. Att boken är skriven av poeten Lina Ekdahl bådar därför mycket gott, för den här bilderboken.
Utkommer i september