En ung tjej ber kompisar om råd för att hennes pojkvän blir allt mer kontrollerande. ”Men han tycker nog mycket om dig”.
En chef är jobbig på arbetsplatsen. ”Han är kanske kär i dig”.
Att pojkar och mäns beteende ursäktas på det här sättet är inte ovanligt, och sker ofta utan närmare reflektion. Nu har Jenny Rödjare och Hannah Bengtsson skrivit en bok om saken som ett examensarbete. Men det är inte en avhandling det är fråga om. Hannah Bengtsson och Jenny Rödjare är copywriters, och boken är en barnbok.
– Det är en tolkning av historien om Joni Smith, som spreds i höstas på sociala medier. Joni Smith, som bor i USA, var fyra år när en pojke på förskolan slog henne i ansiktet med en metalleksak. Såret blev så djupt att Joni behövde sys och när hon och mamma Merritt Smith kom till sjukhuset försökte en sjukhusanställd trösta genom att säga att ”I bet he likes you”, berättar Jenny Rödjare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Merritt Smith blev upprörd över kommentaren och skrev ett väldelat inlägg på Facebook om hur pojkars beteende ursäktas. Och nu har historien alltså blivit Han gillar ju bara dig, en barnbok med handmålade bilder. Jenny Rödjare berättar att historien om Joni Smith startade en diskussion mellan henne och Hannah Bengtsson.
– Joni var bara fyra när det här hände henne, men vi har fått liknande kommentarer i våra vuxna liv. Så vi pratade med andra i vår omgivning och de allra flesta sitter på liknande historier.
”Har kanske själva sagt det”
Den bilden bekräftades ytterligare när det började rapporteras om barnboken, säger Jenny Rödjare.
– Vi har fått väldigt mycket respons, både från mammor som själva sagt samma sak och har ångest över det och från mormödrar som fortfarande minns hur det var när de fick höra att en pojke var elak mot dem för att de var kära och som nu inte vill att deras barnbarn ska få höra samma sak.
– Vi har kanske själva sagt det till någon utan att reflektera över det, sagt att en chef kanske är jobbig för att han är kär eller att en kontrollerande pojkvän nog bryr sig väldigt mycket. När man tänker på vad det faktiskt är man säger är det ganska lätt att bli illa berörd.
Varför tror du att pojkars beteende ursäktas på det här sättet?
– Det är svårt att veta. Det finns en förväntan på att killar ska vara ”som killar” och utåtagerande. Men det finns inget annat beteende som ursäktas på samma sätt – vi tycker inte att det är okej att någon har gjort inbrott för att de kanske är kära i den som bor där.
Varför har ni valt att berätta historien i form av en barnbok?
– Vi tänkte att det är ett bra sätt för oss att nå både barn och vuxna, men kanske framför allt vuxna – det är ju inte barnens fel att beteenden ursäktas och tillåts på det här sättet, utan det är de vuxna som ursäktar beteendet som låter det fortsätta.
Nu har Jenny Rödjare och Hannah Bengtsson precis tagit examen från copywriterprogrammet. Nästa steg är att få boken publicerad.
– Vi ser över tryckerier och möjligheter, men boken finns redo för upptryck.
Förhoppningen är att den kan gå ut till tillräckligt många för att göra skillnad, säger Jenny Rödjare.
– Det långsiktiga målet är ju att vi ska bli av med sådana här kommentarer och ursäkter, de är helt opassande och dessutom nedvärderande.