– Jag ska inte gå hem – jag älskar den där lilla flickan, tjoar en åttaårig flicka medan hon i strumplästen sladdar in till sin kompis i pysselrummet.
I ett lugnare hörn sitter en ung kvinna och läser ur det lättlästa sortimentet för vuxna. Det största utbudet är för barn upp till nio år, men det finns på en rad olika språk och det går att beställa allt möjligt från resten av Biblioteksgöteborg. Kvällstid har det anordnats gruppaktiviteter och bland annat BVC har varit där. Det här är samlingspunkten som saknats. Hyran är ”extremt låg” och lokalen tillhör allmännyttiga Bostadsbolaget.
Oklart efter årsskiftet
Förmiddagar har de verksamheter för förskolebarn och på schemat står sagostund, sagoyoga, babysånger och barnteater. Schemat löper månaden ut, därefter är allt oklart.
Barnen är mellan noll och tio år och hyschandet är sällsynt, det fungerar lite mer som en barnungdomsgård.
– Man behöver nånstans att hänga och det är väldigt många mammor och pappor som också tycker att det är skönt att sitta här en stund och prata med varandra när de hämtat på förskolan, säger barnbibliotekarien Ingrid Forsberg.
Hon är annars pensionerad, men nu inkallad två dagar i veckan. Tanken med ”pop up” är ju att det är en begränsad tid, men det finns förhoppningar om förlängning. Ingrid Forsberg ser att läxhjälp och bokcirklar hade kunnat funka fint och nämner biblioteksinitiativet 300 kvadrat i centrala Göteborg. Det skulle vara tillfälligt, men har delfinansierats av social resursförvaltning och just flyttat till nya lokaler i Brunnsparken.
– Frågan är om socialnämnden, som nu också har ett folkhälsouppdrag, skulle kunna gå in och stödja såna här förebyggande insatser. Att man fokuserar mest på de kriminella pojkarna och inte gör så mycket förebyggande åtgärder har ju kritiserats, men det här skulle kunna vara en grej. De skulle också kunna utnyttja lokalen på kvällarna när vi stänger, säger Ingrid Forsberg.
Kommer flera gånger i veckan
Tvåbarnsmamman Camia Boije konstaterar att det blir ett tomrum om det måste stänga igen. Öppna förskolor stänger tidigt på dagen och när det väl händer någon aktivitet i området är det stort tryck.
– Vi har ju inte så långt till nästa bibliotek, men det kändes så naturligt att gå hit så vi har varit här flera gånger i veckan. Det har varit jättemånga föräldrar här och många som bor i huset här. Det blir en kulturell mötesplats. Det här biblioteket är gjort för att också kunna leka och prata och ses, säger hon.
Hon och hennes två barn kommer flera dagar i veckan. Det är härligt med en lokal att träffas och läsa eller pyssla i när det är kallt och mörkt ute. Med sig har hon också sina ”extrabarn”, tidigare grannbarn.
– Det är roligt att vara här och pyssla och att låna böcker, säger nioåriga Arenna Nagat.
– Jag tycker om att måla med vattenfärger, säger lillasyster Anya Nagat, fem år.
På eftermiddagarna kommer 30–40 personer dagligen.
Ordförande i Göteborgs kulturnämnd är Ann Catrine Fogelgren (L). Hon konstaterar bland annat att ett gammalt bibliotek blir två i andra delar av Hisingen, men också att Friskväderstorget inte avhandlats specifikt under förra veckans budgetmöte.
– Vi har ju kvar pop up-biblioteket och vi får väl se, vi hoppas att vi ska kunna lösa det, säger hon.
Den nu rätt spralliga gamla banklokalen i Biskopsgården får vänta på ett avgörande tjänstemannabeslut.