Sveriges bästa och roligaste antifascistiska podd ger motstånd i den deprimerande samtiden.
I det senaste avsnittet ”Myzzz-Nationalismen” pratar redaktionen intressant om hur vänstern behöver bli bättre på satirbilder som motståndsverktyg. De diskuterar också kring hur uselt medier bevakar inflationen med dumma spartips riktade till medelklass och uppåt. En redan fattig kan inte spara till en buffert eller dra ner på Foodora-beställningarna.
Spaningen bekräftas av Expressens reportage ”Övre medelklassen rustar för en tuff vinter” där Rotary-medlemmar får berätta hur de tvingats sälja sin ena bil, och första gången handlat på Lidl. Herregud. Snyft!
KM
Riket Exodus
Viaplay
På söndag har den äntligen premiär, den avslutande delen av Lars von Triers sjukhus-serie ”Riket Exodus”. Förvänta dig att omedelbart sugas in i historien om sömngångaren Karen som beger sig till Rigshospitalet för att lösa gåtan om Riket. De gamla fansen känner igen sig: Dansk galenskap chockar den svenska fyrkantigheten. Snacksugna andar lurar i katakomberna. I frustration kring grannlandets vanvett bestämmer sig den svenska sjukhuspersonalen (spelad av Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Ida Engvoll, med flera) att mötas i den hemliga samtalsgruppen SA (Swedish Anonymous). Lars von Trier har gett oss en perfekt skruvad present att fira in tv-hösten på allvar med.
KM
Sharp Stick
Apple tv, Amazon, Google play m.fl
Lena Dunham är för evigt förknippad med sitt tv-mästerverk ”Girls”. Nu har hon återvänt till sina rötter i indiefilmen. ”Sharp sticks” är en härligt konstig film om den omogna Sarah Jo, som upptäcker sin sexualitet via en äldre man och porr. Det är visserligen märkligt att huvudpersonen ska vara 26 år, men beter sig som 14. Men sexscenerna i ”Sharp sticks” inget annat än briljanta, helt upplevda inifrån Sarah Jo som subjekt. Lena Dunham har ett alldeles eget sätt att filma det intima, både romantiskt och fult. Dessutom är det kul att hennes musiker-make Luis Felber har gjort filmens fina soundtrack.
KM
This England
Viaplay
Denna, otroligt verklighetsnära, drama-skildring av Boris Johnsons tid vid makten är som ett enda stort återupplevt trauma av coronapandemin och hur fruktansvärd världen var den där vårvintern 2020. Scenerna är rappa, tempot lika hetsigt som man kan tänka sig att det var på Downing street, och efter att ha bränt igenom första säsongen kommer jag på mig själv med att skrämmas av nysningar igen, att tvätta händerna med extra omsorg. Det är långt från feelgood, men oerhört välproducerat och drabbande. ”This England” har goda chanser att bli en klassiker, kanske till och med startskottet för en ny genre kallad covidfilm.
SB
”Min kropp” av Emily Ratajkowski
Bok, översatt av Amanda Svensson
Om en konstnär målar av ens kropp utan tillåtelse och tjänar miljoner på det, vem har rätt till pengarna? Finns det ett feministiskt sätt att bli fotograferad naken på? Och är fula tjejer elaka mot snygga för att de är avundsjuka? Det är frågor som dessa som diskuteras i modellen och influencern Emily Ratajkowskis essäsamling ”Min kropp”. Författaren räds inte att gräva djupt i det flyktiga och lättutnyttjade skönhetskapitalet och även om boken inte kommer vinna några stilistiska storpriser är det ett oerhört rått och intressant vittnesmål från ett Instagram-liv bakom filtren.
SB
”De 10 största” av Hilma af Klint
Moderna museet i Stockholm. Pågår till den 8 januari 2023.
Hilma af Klints konstnärskap har tyvärr blivit lite för sönderkommersialiserat av mainstream-posters för att tilltala mig på djupet. Men i denna utställning, där tio av hennes mest bombastiska verk får tala för sig själva, kan jag inte låta bli att fascineras. Tavlorna är kaxigt hängda och bjuder in till hypnotisk iakttagelse. Att det dessutom bara är tio stycken gör utställningen perfekt för oss rastlösa själar som helst inte spenderar allt för lång tid i museisalarna.