Det ska vara festligt. Det ska lukta pizza och blommor. Eller vad sade vi nu? Och ett stort feministtecken gjort av ballonger. Det är fullt runt det stora bordet på fritidsgården Guts i Angered. När ETC hälsar på är temat för dagens möte hur lokalerna ska pyntas.
I morgon är det äntligen dags för Girlzone, ett event bara för tjejer och transpersoner.
Varför får bara tjejer och trans-personer komma?
– Girlpower! säger Maria Millis.
– Det är för att tjejer och transpersoner blir bashed, utskällda, för att de ser ut på ett annorlunda sätt än vad man ska. Och det är jättemånga tjejer som mår dåligt för det och det är jättemånga transpersoner som mår dåligt för det för att det de gör räknas som fel eller någonting. Så vi vill att det ska ändras, säger Yara Ronyda som hör till de yngre i skaran.
Terese Martinsson från Kulturverkstan börjar lyckogråta en skvätt över det insiktsfulla svaret och övriga skrattar och applåderar.
Killar släpps inte in
Guts fungerar på många sätt som andra fritidsgårdar. Det är höstmys med bak, organisationer bjuds in för att berätta om projekt som unga kan engagera sig i, det finns myshörnor och det hålls Halloweenfester och annat. Skillnaden från andra fritidsgårdar är att killar inte släpps in.
– Killar gör kaos, säger Hodan Hassan och ler.
– På vanliga fritidsgårdar är det killarna som hörs mycket mer. Det gör att tjejer inte vågar säga vad de tycker och tänker. Om man ska välja en aktivitet och det står mellan till exempel fotboll och dans blir det oftast fotbollen för killarna tänker på sig själva och att de ska göra vad de vill göra. Jag tycker ofta, inte alltid, men ofta att tjejer lyssnar mer på varandra, säger Sandra Langda och får medhåll.
– Tjejer kommer överens mer, killar ska spela coola, säger Maria Millis.
Det talas ofta om att unga saknar sysselsättning. Fast med lite stöttning är det ganska lätt att ordna saker själva.
– Evelyn du brukar ju fixa grejer om det är något du saknar – eller hur? Om ni vill ha ett disco så fixar ni ett disco, säger Klara Sjöblom.
– Ja. Jag ordnade en fest för dem som har funktionsnedsättning. Det var på Frilagret. Alla som jobbar med daglig verksamhet och de som går i Riksgymnasiet fick komma. Det var roligt. Har man inget att göra kan man sätta på musik. Och ha en discolampa, säger Evelyne Olea Calderon.
”Det här är skitviktigt”
Att ungefär åtta av de vana Gutsbesökarna nu gör gemensam sak med sex av de något äldre blivande kulturprojektledarna kommer sig av att Kulturverkstans studenter samarbetar med olika befintliga verksamheter runt om i staden. Klasskamraterna ordnar bland annat event för fotbollssupportrar på Stadsbiblioteket på söndag och det har arrangerats antirasistisk kväll på Göteborgs stadsteater.
– Vi valde att vara på Guts därför att vi också tycker att det här är skitviktigt. Just som Yara säger, att tjejer och transpersoner har en viss syn på sig som vi vill förändra. Därför är det viktigt att tjejer och transpersoner får ett rum, säger Ida Kjällquist.
– Vi har också pratat mycket om hur bra det är här och att tänk om vi hade haft det här när vi var 14, säger Klara Sjöblom.
En gång i veckan har samlingen hållit öppna möten för alla som vill vara med och arrangera. Vissa saker består som underhållning över tid. Fast det som kallades batik på de lite äldres tid kallas tie-dye och i enlighet med de yngres preferenser har dansworkshoppar tema dancehall, samt capoeira.
– Girlzone är tjejpepp. Om vi får bidrag kommer det att vara någon på scen. Helst någon stor. Vi hoppas på Linda Pira, säger Yara.
– Det kommer också att vara karaoke, dans, quiz, det kommer att spelas musik hela dagen och vi kommer att ha mys. Kanske kommer lite videomeddelanden från kändisar som Laleh, fortsätter hon.
Drömmen besannades
Bara någon dag efter ETC:s besök under förberedelserna fick arrangemanget 15 000 kronor i bidrag från KulturAtom som är Göteborgs Stads ungdomssatsning i Angered som riktar sig till unga mellan 16 och 19 år. Drömmen om Linda Pira besannas därmed och det blir samtal och frågestund med idolen i bamba.