1. Uppkallat efter August Strindberg
Augustpriset lånar sitt namn av den svenska författaren August Strindberg, som i övrigt inte personligen har något med priset att göra. Dessutom står författaren som förebild för prisstatyetten. Den är av brons, tre kilo tung, 31 cm hög och formgiven av Mikale Fare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. 100 000 kronor och en bronsstatyett
Det får vinnarna av Augustpriset. Dessutom märker förlagen och författarna av en skillnad i försäljningen av författarnas böcker – den ökar både av att bli nominerad och av att vinna, berättar ordföranden Eva Gedin för tidningen Publikt.
3. Kritiken mot priskategorierna
Under sitt vinnartal vid 2015 års Augustgala kritiserade ungdomsboksförfattaren Jessica Schiefauer, som vann med boken ”När hundarna kommer” prisets utformning. Hon menade att barn- och ungdomslitteraturen borde delas upp i två delar, en kategori för barn och en för ungdom. Förra året tillsatte Svensk förläggareförening en arbetsgrupp för att analysera Augustpriset. Än så länge har inga förändringar presenterats.
4. Det lite mindre Augustpriset
År 1994 instiftade Svenska förläggareföreningen, efter ett initiativ från Posten, Lilla Augustpriset för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år. Vinnaren får 15 000 kronor. I år skickades 457 texter in till Lilla Augustpriset varav sex har nominerats.
5. 1989
Det året instiftades Augustpriset av Svenska förläggareföreningen, som ville sätta fokus på årets bästa svenska nyutkomna böcker. Priset delas sedan 1992 ut i de tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.
”Jag lämnade idrotten och trodde att jag skulle
slippa det ständiga tävlandet.”
Det sa författaren Lena Andersson i radioprogrammet Nya vågen år 2011. Hon ansåg då att det var ett oskick att dela ut litteraturpriser, vilket hon även skrivit om i en krönika i DN. År 2013 tog hon emot Augustpriset för kritikerrosade boken ”Egenmäktigt förfarande”.
”Jag känner mig lite som en kuf… Som att folk gömmer sig bakom en pelare och suckar när de ser mig.”
Författaren och illustratören Eva Lindström berättar för tidningen Publikt om hur det känns att bli nominerad till Augustpriset om och om igen. Hon har fått tolv nomineringar, den första år 1997 för ”Limpan är sugen”. År 2013 vann hon priset tillsammans med Ellen Karlsson för ”Snöret, fågeln och jag”.