– Jag är alltid genomglad när jag går ifrån en träning, även om jag slagit mig gul och blå. Folk är öppna, stöttande och umgås. Även lagen umgås sinsemellan. Facebookkontot har exploderat av vänner sedan rollerderbyn kom in i livet, säger Lo Hagberg och skrattar.
Till skillnad från andra sporter så är rollerderbyn organiserad och utövad av kvinnor. Lo tycker att det är viktigt att få slippa känna sig bedömd av ”den manliga blicken” som annars brukar råda inom idrotten, på gym och i träningslokaler. Rollerderbyn blir en fristad.
Är det en politisk handling att hålla på med rollerderby?
– Det där skiljer sig ju åt bland de som håller på. Jag tycker nog att det är en feministisk handling att ställa sig på ett par rullskridskor och vara beredd på att misslyckas. Rollerderbyn bryter med den vanliga idén om vad som är feminint. Vi är klumpiga, slår varandra, svettas och ramlar fult liksom. Man lär sig flytta på folk som är större än en själv och blir modigare för varje träning. På det sättet är det stärkande. Samtidigt finns det en befriande kroppssyn inom rollerderbyn, alla behövs. Oavsett om du är liten och smidig eller lång och bastant så har du en funktion att fylla, man bygger laget utifrån spelarnas styrkor, säger hon.
”Viktigt för mig att människor mår bra”
Förutom intresset för rollerderby har Lo Hagberg ett stort samhällsengagemang. Hon är vice ordförande i RFSL och har bland annat arrangerat queerklubbar på Örebros uteställen. Några läsare kanske även känner igen henne som tidigare medlem i ETC Örebros nöjespanel.
När väcktes ditt engagemang för samhällsfrågor?
– Jag har nog alltid varit intresserad av vad som händer i världen och har velat påverka, jag har till exempel varit aktiv inom olika föreningar i minst tio år tillbaka. Men efter att jag blev arbetslös under ett år och fick uppleva maktlösheten och jävligheten i den situationen, blev jag mer intresserad av frågor kring rättvisa. Det ledde vidare till studier i sociologi och genusvetenskap, och där var det som att komma hem.
Vad driver dig i livet?
– Generellt så är det viktigt för mig att andra människor mår bra. Det går väl igen både i mitt engagemang inom RFSL och i mitt jobb som boendestödjare. Jag gillar att stötta, lyfta och skapa sammanhang där folk kan växa. Jag vill liksom skapa rum åt folk, så att alla har någonstans där de får plats. Det kan vara allt från att göra praktiska saker som att ordna kafékvällar för transpersoner via RFSL, till att själv ställa mig med noll erfarenhet och börja spela skivor för en massa folk. När jag började som dj var det precis så, jag kunde ingenting och gjorde fel hela tiden. Men det är ju också så man lär sig. Och genom att jag vågade göra det beredde jag kanske också plats åt andra att våga göra samma sak. Jag tror på det, vikten av misslyckanden!
Vad vill du göra i framtiden?
– Som så många andra så funderar jag fortfarande över vad jag ska bli när jag blir stor. Det verkar häftigt att jobba med samhällsplanering. Men för mig är det viktigaste att jag på något sätt är med och påverkar samhället, på vilket sätt det ska ske känns mindre klart. Jag har dessvärre aldrig varit så mycket för det där med långsiktiga mål. Jag trivs med att göra en massa olika saker samtidigt och är rätt säker på att jag kommer vilja fortsätta på det viset resten av livet också.
Fakta: Rollerderby
Kontaktsport som utövas på rullskridskor.
Utvecklades under 1930-talet i USA, då främst som underhållningssport som utövades av både kvinnor och män.
Försvann på 1970-talet men återuppstod i början av 2000-talet, nu som en undergroundrörelse med främst kvinnliga utövare.
Lagsport som utövas på rullskridskor. Spelarna kör på en inomhusbana och poäng delas ut till en spelare (kallad “jammern”) som kör förbi varje medlem (blockers) av motståndarlaget. Blockers uppgift är att blockera vägen för motståndarlagets jammer och hjälpa sin egen jammer att lättare komma förbi. Det lag som får flest poäng vinner. Spelet är snabbt och starkt fysiskt, med hårda tacklingar.
Underhållningsaspekten finns kvar inom rollerderbyn, lagen är ofta utklädda och spelarna har egna artistnamn.
Stort inom queerrörelsen, och rollerderbyklubbarna är ofta kvinno- och transseparatistiska.