Galleri Fotografi ställer ut fotografen Kerstin Ekströms foton från hennes bok ”Överlevarna” (Carlsson bokförlag) som skildrar personer som överlevt inbördeskriget och militärdiktaturen i Spanien. Hon bodde själv i Madrid mellan åren 1975–1985 när diktatorn Franco dött och demokratiseringsprocessen inleddes.
”Min önskan är att ge röst åt de förföljda och synliggöra deras engagemang för ett fritt demokratiskt samhälle, säger Kerstin Ekström själv om sin bok och utställning.
Överlevarna från spanska inbördeskriget visas på Galleri Fotografi i Stockholm mellan den 12–30 oktober 2022.
Palestinskt trubbel i Texas
TV
Som första palestinska huvudrollsinnehavare i en nordamerikansk tv-produktion har Mohammed Amer gjort succé med Netflix-serien Mo, som är löst baserad på hans eget liv som palestinier i Texas. Huvudpersonen Mo kämpar med att hantera två kulturer, tre språk och en pågående asylansökan, samtidigt som han måste försörja sin palestinska familj. Och precis som i Mohammed Amers eget liv har Mo i serien alltid med sig en flaska palestinsk olivolja i byxfickan, eftersom den är den bästa enligt honom själv.
Svartsjuk på sin bästis
Barnbok
Varför kan det kännas så svårt när de två man gillar mest helt plötsligt blir bästisar? I Minoo Shams tredje bok om flickan Maryam, Maryam och svårkänslan (Bonnier Carlsen) utforskar hon just det; svartsjuka. Maryams moster och kusinen Salvador kommer på besök från Iran, och när hon presenterar Salvador för sin svenska bästa kompis Ida fattar de direkt tycke för varandra. Då blir Maryam svartsjuk och märker att det är en känsla som kan göra en elakare än vad man vill vara.
”Maryam och svårkänslan” är en varm, smart och rolig kapitelbok med illustrationer av Katarina Strömholm om något vi alla någon gång har upplevt, oavsett ålder.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.