Manifest 2083 är en monolog framförd av skådespelaren Olaf Højgaard. Han försöker ta sig in i Anders Behring Breiviks tankar och argument, utifrån manifestet som massmördaren offentliggjorde i samband med dåden i juli 2011. I samband med terrordåden och rättegången målade pressen upp en bild av ett monster, som inte alltid syns i manifestet menar Christian Lollike.
– I manifestet går han igenom så många olika stadier. Ibland är han en komplett galning, och andra gånger var han på något sätt lätt att känna igen som en normal ung man. Det var väldigt förvånande och det var därför jag gjorde den här pjäsen.
Starka scener
Pjäsen har kritiserats av offer, anhöriga och kulturskribenter. Inför premiären hade det gått lite mer än ett år sedan dåden och många tyckte att händelserna låg för nära i tiden. Christian Lollike säger att många har bearbetat händelserna via medier utan att det varit kontroversiellt, men om en teater närmar sig ämnet blir det ramaskri.
– Jag tror att det har att göra med att teater är sammankopplat med underhållning och empati. Men teater kan visa så mycket mer, och pjäsen försvarar inte på något sätt terrordåden utan tillåter oss att se honom som en människa och på så vis försöka förstå varför den här tragedin hände.
Merparten av materialet i pjäsen kommer från manifestet, men mycket är även hämtat från rättegången. Dels hur Anders Behring Breivik agerade och förändrades under rättegången, men även vad erkända psykiatriker och psykologer sa om hans psykiska tillstånd. Christian Lollike menar att det är viktigt att lyfta upp individen men även den högerpopulistiska vågen som är på frammarsch i Europa. Genom Anders Behring Breivik visas ett större perspektiv där pjäsen beskriver varifrån idéerna kommer och landskapet i den radikala högerpopulistiska världen.
Kontroversiella ämnen
– Pjäsen tillåter publiken att komma in i Anders Behring Breiviks tankar, och utifrån det kan du själv bedöma om han är galen eller inte. Vissa kanske till och med kan identifiera sig med någon som man tidigare sett som ett monster.
Christian Lollike har tidigare gjort pjäser om kontroversiella ämnen som prostitution, självmord och terrordåden i USA den 11 september 2001. Men han säger att han inte är ute efter att provocera, utan att han med dessa ämnen snarare vill lyfta individer som står utanför normsamhället och presentera deras tankar.
– Att presentera karaktärer som ser sig exkluderade av normsamhället och kritiserar det är något jag vanligtvis jobbar med. Dessa ämnen kan berätta något intressant om vårt samhälle och vårt sätt att se på vad som är normalt.
Veronica Olofsson