BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stor begåvning för att skriva
Redan i unga år lockades hon till teatern.
– Hon var käck och nyfiken och vi vet att hon jobbade med ett teatersällskap när hon bodde i Sundsvall. Hon ville bli skådespelare men insåg nog att hon hade en ovanligt stor begåvning för att skriva, säger Maria Lycken, ordförande i Alfhild Agrell-sällskapet.
Alfhild Agrell fick uppleva stora framgångar under ett antal år men fick även vara med om att bli utfryst och dog bortglömd. Sedan några tillbaka år spelas dock hennes pjäser igen.
– Hon känns väldigt modern. Hon har en fantastisk humor och skriver väldigt vackert. Hennes tro på alla människors lika värde, att alla har rätt att ta plats, hennes engagemang för samhällets svagaste, hur hon lyfte fram kampen för jämställdhet och kvinnornas rättigheter. Det är frågeställningar vi känner igen oss i även i dag, säger Maria Lycken.
Alfhild Agrell-sällskapet bildades i Härnösand 2012.
– Vi har en idé om att sprida Alfhild Agrells verk, inte bara att hon läses och spelas, utan till alla konstnärliga verksamheter, som musik, dans och konst, säger Maria Lycken.
Elin Kristoffersson, som är länets enda heltidsarbetande frilansande dansare och koreograf, fick för två år sedan uppdraget att tolka en av hennes noveller, ”Sorg”. Resultatet blev en dans som heter Känn hur den skälver – namngiven efter ett citat ur novellen.
– Det var en utmaning jag antog med glädje. ”Sorg” handlar om skövling av naturen, men är väldigt poetiskt skriven. När jag läste texten fick jag direkt bilder och stämningar som jag sedan försöker skildra i dansen. Det handlar om vrede, förtvivlan, sårbarhet, berättar hon.
Danssolo med en pall
Resultatet blev ett danssolo som framförs med en pall som enda rekvisita. Den har sedan spelats bland annat på Folkan Waterfront i Fagervik och vid Naturum i Skuleskogen. Ibland läses novellen också, ibland får dansen stå för sig själv.
Elin Kristoffersson fängslades också av Alfhild Agrells levnadsöde och att hon i princip suddats ut ur historien.
– Vi tror gärna att utvecklingen bara går framåt och att det blir bättre. Men att det fanns starka kvinnor redan då som slogs för jämställdhet gör att historien måste skrivas om, säger hon.
Lyxigt att få berätta
Maria Lycken ser med glädje på renässansen för Alfhild Agrell. För någon vecka sedan hade en av hennes pjäser, ”Ensam”, premiär på Dramaten. Hon har fått en plats uppkallad efter sig i hemstaden Härnösand och kommunen har precis utlyst en upphandling för ett konstverk på platsen.
– Nästa steg blir kanske att vi lanserar en särskild Alfhild-bakelse, säger hon.
Ett eget bakverk är en idé som inte ligger så långt ifrån Alfhild Agrells egen verklighet som man skulle kunna tro, då hennes far var konditor i Härnösand.