Workshoppar seminarium, filmvisning, artister och korta tal. Organisationen Kvinna till kvinna bestämde sig för att det var dags att uppmärksamma alla de kvinnor som runt om i världen kämpar för kvinnors rättigheter. I kväll blir det festgala på Fabriken på Kungsholmen.
– I hela världen blir människor som jobbar med mänskliga rättigheter hotade. Kvinnorättsförsvarare är extra utsatta och våldtas, gifts bort, mördas och kränks just bara för att de är kvinnor, säger Joanna Backman från organisationen Kvinna till kvinna som ordnar galan.
Just i dag, den 29 november, är det internationella dagen för kvinnorättsförsvarare och Joanna Backman tycker inte att vi ska tycka att kvinnor är offer.
– Överallt finns det de som gör motstånd, som kämpar för flickors rätt till utbildning, för rätten till sin egen kropp och för att få vara med och utforma sin och sitt samhälles framtid, säger hon.
”Finns en röd tråd”
Aktivister från Armenien och Albanien kommer att vara med under dagen. Men även aktivister från Sverige deltar. En av dem är debattören Judith Kiros som också har skrivit efter-ordet i den skrift som Kvinna till kvinna nu ger ut.
– Där intervjuas kvinnorättskämpar från bland annat Irak och Sverige om hur motståndet har format deras liv. Det finns absolut en röd tråd i berättelserna. Det finns likheter i det motstånd som kvinnorna möter i sin kamp och de hot om våld och sexuellt våld de får, berättar Judith Kiros.
Svårt att få hit deltagare
En del av dem som dyker upp i Stockholm i kväll beskrivs som några av världens modigaste femdefenders. Som Brikena Puka från Albanien som är föreståndare för ett skyddat boende för kvinnor som har utsatts för våld och trafficking och Lara Aharonian som leder Women’s resource centre i Armenien. Helt lätt har det inte varit för arrangörerna att få hit dem. Till exempel har aktivister från Irak, Palestina och Kongo tackat ja till att delta, men sedan inte kunnat. Vissa på grund av säkerhetsskäl, andra på grund av att de inte har fått visum.
– Vårt upplägg för kvällen har ändrats flera gånger just på grund av säkerheten, berättar Joanna Backman.
– I Irak utsätts femdefenders för hatkampanjer på sociala medier och ett flertal har blivit mördade den senaste tiden.
I Albanien utsätts de för hot och hatkampanjer i media. Förra året sprängdes en bar i Armenien bara för att ägaren var hbtq-aktivist. Listan kan göras lång, säger hon.
”Upprätthåller ordningen”
Judith Kiros känner igen de hot som aktivisterna utsätts för. Även om de inte alltid tar sig samma form i Sverige.
– För min egen del har jag inte drabbats så hårt. Men jag känner folk som har utsatts för hot och som har varit tvungna att byta adress, säger Judith Kiros.
Varför tror du att kvinnor fortfarande blir hotade år 2014?
– Det handlar om att män som grupp sitter på makten och inte vill lämna ifrån sig det privilegiet. Näthatare upprätthåller den ordningen för att de känner att de kommer att förlora utrymme, även om det inte är en medveten handling, säger Judith Kiros.
Joanna Backman håller med:
– Patriarkala strukturer och de normer som har skapat de här problemen finns överallt i hela världen, säger hon.
”Kvinnor är aktörer”
För Judith Kiros del var det självklart att ställa upp på galan. Det är ett sätt att visa på vikten av internationell solidaritet i kvinnorättsarbetet.
– Det finns en tendens att se att den feministiska kampen bara förs på vissa platser och att resten av jorden bebos av ofeministiska människor. Den bilden är ett arv av kolonialismen. Den här galan pekar på att kvinnor är aktörer och att man har respekt för att kampen tar sig olika uttryck på olika platser.
– Därför är det så viktigt att vi kan känna igen likheter och skillnader i kamperna vi för och motståndet vi möter. Det är en bra grund i solidaritetsarbetet, säger Judith Kiros.
Festa mot förtryck?
Bland artisterna som spelar på galan finns Martin Hederos & Nina Nino Ramsby, Jenny Wilson, RMH SWEDENSOUNDS (Silvana Imam och Nebay Meles), samt dansgruppen Dos Oké. Amie Bramme, Dante och Sakarias (från Lorentz & Sakarias) är dj:s.
Men hur kan en gala hjälpa till att försvara kvinnors rättigheter?
– Det främsta syftet är att uppmärksamma kvinnors rättigheter. Genom att ha en bredd på både aktivister och artister hoppas vi kunna nå en så stor målgrupp som möjligt, säger Joanna Backman.
Judith Kiros tror inte på att ”festa mot förtryck” alltid är lyckat, men menar att Femdefendersgalan inte kommer att vara så.
– Det är en klassisk gala som uppmärksammar en viss fråga och samlar in pengar för den. Då tycker jag att det är en annan grej, säger Judith Kiros.
– Förhoppningen är att man engagerar sig på ett eller annat sätt efter galan. Kanske genom att stötta en kvinnoorganisation eller bara berätta för en ointresserad kompis eller släkting, avslutar Joanna Backman.