BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Då fick jag sova ordentligt, bo på hotell och äta riktig mat. Nu ska jag vara inlåst här i glasburen i 144 timmar, jag delar ett litet rum med de andra två programledarna, vi dricker bara flytande föda och man är insatt på ett helt annat sätt. Det här är mycket mer en utmaning, säger Farah Abadi som till vardags är programledare för Relationsradion i P3.
Att kliva in i buren tycker hon känns både väldigt bra och spännande, men också speciellt.
– Först och främst känns det konstigt att bli inlåst i en hel vecka i en glasbur, sen finns det ju andra programledare att förhålla sig till och dessutom är ämnet supertufft.
– Så även om man tycker att det är jättekul och peppigt att vi ska in där och samla in en massa pengar så vet jag att det kommer att bli svårt att hantera allt när man väl är därinne, säger Farah Abadi.
Ett tungt ämne
Temat för årets insamling är ”Barn är inte till salu” och fokuserar på barn som på olika sätt blir offer för sexhandel runtom i världen. Bland annat i Filippinerna drabbas barn hårt av den sortens barnsexhandel som vuxit mest på senare år, den över nätet. Där har produktionen av övergreppsmaterial som strömmas direktsänt och sprids över internet ökat. Och i förra veckan rapporterade Sveriges Radio om uppgifter från Migrationsverket om att antalet minderåriga som säljs i Sverige ökar.
Farah Abadi är övertygad om att det kommer att bli tufft att behöva sätta sig in i ämnet.
– Det kommer att bli det absolut jobbigaste. Det är så himla skönt att gå runt och inte veta, att inte tänka på det, att inte känna, att låtsas som att det händer långt bort någonstans. Jag tror att det kommer bli jättetungt och hemskt.
– Och jag har precis fått barn, så jag tror att det kommer bli extra jobbigt att tänka på sina egna barn, sitt eget liv och alla de barn man har i sin närhet.
– Men på något sätt kommer det också vara bra, för det vi försöker göra är att samla ihop pengar och öka medvetenheten om det här och försöka göra det lite bättre. Och det finns så många organisationer som arbetar för att göra det bättre och jag tror att det kommer att ge mycket hopp.
Trots den något speciella situationen ser Farah Abadi fram emot att vara inlåst tillsammans med de andra programledarna under veckan.
Hoppas på engagemang
– Jag tror det blir jättebra. Jag och Kalle har jobbat ihop innan med Världens barn-galan förra året, och han är så himla härlig med jättemycket energi. Det känns gött att ha med honom när man börjar bli trött och hungrig och tycker att grejer är jobbiga. Och Molly har jag träffat ett par gånger och hon är helt fantastisk. Jag tror att hon kommer att göra det här jobbet galant.
Förhoppningen på årets Musikhjälpen är att många engagerar sig.
– Det tycker jag är det viktigaste. Och att man lär sig något, det behöver jag också göra.
– Sen är det klart att det är skitkul att få in mycket pengar, men det är ännu roligare om många ger lite. Att alla känner att det här kan jag göra, jag kan bidra med något i alla fall, säger Farah Abadi.
Miljoner kronor insamlat per år i Musikhjälpens olika teman
2008 – ”67 miljoner flyktingar behöver din hjälp”: 3 016 247
2009 – ”Din musik stoppar malaria”: 5 748 442
2010 – ”Barn är inte till salu”: 12 236 417
2011 – ”Alla flickor har rätt att gå i skolan”: 18 104 362
2012 – ”Barnen i slummen har rätt till rent vatten”: 23 301 823
2013 – Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”: 28 426 046
2014 – ”Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv”: 30 489 975
2015 – ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”: 31 105 000
2016 – ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”: 49 003 745