– Intresset har ökat för varje år, både när det gäller antalet samarbetspartner och antalet deltagare i paraden, säger Torbjörn Karlsson, som basar över Norrlands största Pridefestival.
Föreläsningar
Veckan inleds med en regnbågsmässa i GA-kyrkan på söndag. I början av veckan ligger sedan fokus på föreläsningar.
– Bland annat kommer Tatelicious Karigambe att berätta om hur det är att vara transsexuell i Zimbabwe. En av våra nya samarbetspartner, Försvarsmakten, berättar om hur de jobbar med hbtq-frågor och vi tar även upp transbegreppet och skillnader mellan att bo i storstad och glesbygd för hbtq-personer.
I slutet av veckan blir det mer fokus på nöje och underhållning.
Intill hamnträdgården blir det som tidigare en Pride-park med utställare, servering, musik och öltält. Nytt för i år är samarbetet med Thaifestivalen som pågår samtidigt lite längre bort längs södra kajen där ett tivoli mitt emellan knyter ihop de båda festivalerna. Och det är gratis inträde till båda festivalerna.
– Genom samarbetet är vi två som kan hjälpas åt att locka folk. Vi blir starkare tillsammans. För oss är det viktigt att skapa en folkfest för alla.
Höjdpunkter
Bland artisterna som uppträder på Sundsvall Pride märks Peter Siepen, Mariette och Wictoria. Även lokala akter som Jetbone och Gina och Vera står på Pride-scenen.
En av höjdpunkterna är paraden som går genom staden med start och mål i hamnen under festivalens sista dag, på lördag den 9 juli.
– Förra året slog vi nytt rekord igen med 2 500 deltagare i paraden, en siffra som vi hoppas slå i år, säger Torbjörn Karlsson.
En plats för alla
Temat för paraden är mänskliga rättigheter.
– Pride handlar om att inkludera alla människor och stå upp för mänskliga rättigheter. Hit ska alla känna sig välkomna, vem man än är, och det handlar om att om vi är många som står upp för samma sak så kan vi tillsammans göra skillnad.
Finns det inte en risk att hbtq-frågorna hamnar i skymundan för festen?
– Nej, det tror jag inte. Sundsvall Pride fungerar som en enormt bra marknadsföringskanal för RFSL och vår verksamhet. Vi finns på plats och lyfter frågorna, men det är också viktigt att Pride-veckan är en folkfest för alla, säger Torbjörn Karlsson.
ETC Sundsvall har pratat med Linn Fjällmo Vestin, skådespelare från Sundsvall, som uppträder med den egna föreställningen En prickig regnbåge under Pride-festivalen.
Vad är en prickig regnbåge?
– Det är en symbol för rätten att vara sig själv, att få vara annorlunda, prickig när alla andra är randiga. Pjäsen är en monolog som jag skrev som en uppgift när jag gick på teaterlinjen på Bergslagens folkhögskola i Norberg.
Hur vill du beskriva pjäsen?
– Den handlar om hur jobbigt det kan vara med utanförskap och ensamhet men också hur det också kan göra en stark, att våga vara den man är och vara stolt över det. Jag har bland annat spelat pjäsen för gymnasieelever i Sundsvall och många som har sett den har berörts väldigt starkt. Den är både komisk och tragisk, har självbiografiska inslag och jag tar upp funderingar och tankar kring mitt eget liv. Det är nog många som känner igen sig.
Varför är det viktigt att vara med på Pride?
– Grundläggande mänskliga rättigheter är något som borde vara självklart men tyvärr är det något vi alltid måste jobba med för att förhindra orättvisor och social stigma. Det är skitkul att Sundsvall Pride växer, förra året sattes nytt rekord för Pridetåget, och jag hoppas att vi kan slå det i år.