– Vuxna som var aktiva inom fotbollsklubben reagerade på att många unga medlemmar kom till dem och frågade om de kunde få hjälp med att hitta jobb. De insåg att där fanns ett behov att fylla och startade projektet utifrån det, berättar Nima Mäki, jämställdhetsansvarig för projektet.
Har vuxit i staden
Projektet har under årens gång utvecklats, från att i första hand jobba med ungdomar från Rosengård till att få deltagare från flera kommuner.
– Vi riktar oss till unga vuxna i åldern 18 till 24, som står utanför arbetsmarknaden sedan en tid tillbaka, säger Nima Mäki.
Skräddarsys för deltagarna
Projektet vänder sig till unga som av olika skäl inte passar in i övriga arbetsmarknadsåtgärder. Inom projektet skräddarsys lösningarna utifrån deltagarnas egna förutsättningar, för att öka deras chanser att komma ut på arbetsmarknaden.
Sedan i höstas arbetar man dessutom aktivt med att motverka könssegregeringen i ungdomarnas val av yrken.
– Vi har sett att många följer könsstereotyperna och därför helt i onödan begränsar sina valmöjligheter. Alla som är inskrivna i projektet får numera gå en workshop i hur man kan undvika att göra sina val utifrån förutfattade meningar, säger Nima Mäki.
Den projektomgång som nu pågår är finansierad fram till och med år 2017. Under den tiden kommer runt 2 000 unga att delta och målet är att 60 procent av dem ska vara självförsörjande när perioden avslutas.
– Målet om att 60 procent ska ha självförsörjning ligger vi redan nära, säger Nima Mäki.
”Behovet är stort”
Priset kommer att delas ut på Jämställdhetsdagarna, som kommer att hållas på Malmö live den 27 till 28 januari. Initiativtagare till både priset och konferensen är den svenska kvinnorörelsens paraplyorganisation Svenska kvinnolobbyn. Upp emot 1 000 deltagare beräknas delta.
– Intresset och behovet är stort då det inte har funnits någon nationell konferens om jämställdhet som riktar sig till professionella, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Kvinnolobbyn.