En breddad publik
Science Fictionbokhandeln i Göteborg öppnades sommaren 2001 av Glenn med kollegan Johan Frick. Sedan dess har kundkretsen vuxit och breddats och butiken flyttats till större lokal två gånger. Den nuvarande har byggts ut och kompletterats med Café Sirius, som till följd av coronapandemin ligger i tillfällig hypersömn. Butiken må ha etablerats av science fictionläsande fantaster, men är idag även hemvist för prylnördar. Science fiction och fantasy-världarna används för att känneteckna olika livsstilar och personligheter – den som älskar Batman vill även visa sig i en tröja med Batman-tryck.
Det är en stor och varierad publik som söker science fiction och fantasy, såväl avseende kön som ålder och bakgrund. Från den bruna skinnsoffa som utgör butikens läshörna berättar Glenn att det övervägande var unga män som sökte sig hit för två decennier sedan:
– Men nu kommer föräldrar och morföräldrar in med barn och barnbarn och introducerar dem för den här underbara världen!
Fler än ingenjörer
I dessa dagar är dock butiken snudd på tom på folk. I och med coronapandemin har butiksförsäljningen gått ner kraftigt, här som på de flesta andra ställen.
Utbudet av böcker ger intrycket att det bland författarna mest är vita män från anglosaxiska länder som skriver science fiction. Men alltfler undantag syns, bland dem Ursula K. Le Guin, en SF-ikon med en sextioårig prisbelönt bana. Författare vars romaner också syns alltmer i hyllorna är kvinnor med afroamerikanskt ursprung, som Octavia Butler och Nnedi Okorafor. I utbudet finns även samlingsvolymer med författare från ursprungsfolk och den afrikanska diasporan. Exempelvis redaktören Sheree Thomas som gett ut två volymer innehållande svart science fiction. Med dem vill hon kullkasta den spridda missuppfattningen att SF-litteraturens värld, vid sidan om ishockeyn, är en av den vita mannens sista bastioner
Glenns egen favorit, en serie av pseudonymen James S. A. Corey som heter ”The Expanse”, är vad han betecknar som en korsning mellan modern och klassisk science fiction.
– De har fortfarande en ingenjör i maskinrummet på rymdskeppet. Någon kan sparka på rätt plåt och så går allt igång igen.
Tankeexperiment om vår tid
Allmänmänskliga tendenser är i ”The Expanse” överförda till en inte helt otrolig framtid. Det fascinerande i den här uppdiktade världen, som inte beskrivs explicit utan läsaren upptäcker allteftersom förklarar Glenn, är att det till exempel inte längre finns några ras- eller könskonflikter, och att vem som helst med rätt kompetens kan söka sig vilket yrke som helst.
Att förflytta sig till SF-romanernas värld kan handla om att såväl undgå vardagen som att betrakta och reflektera över den. Glenn upptäckte själv, som aktiv biblioteksgäst redan i barndomen, att science fiction var extra kittlande för fantasin. Visst kan genren vara en flykt från vardagen, resonerar han, men flykten står knappast i centrum.
– En kärngrej i SF-litteraturen är frågan: tänk om! Man drar ut linjerna. Vi ser de här tendenserna idag: tänk om vi drar ut dem till sina extremer. Hur ser det ut då? Och så väver man en historia kring den tanken. Det är ett tankeexperiment och ett sätt att bättre få syn på sin vardag.
Glenn exemplifierar med boken ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood, som beskriver ett ohyggligt förtryck av kvinnor i ett framtida USA styrt av religiösa fanatiker. Boken har på senare år förvandlats till populära tv-serien ”The Handmaid’s Tale”.
– Som läsare tänkte man först att så illa har vi det inte i alla fall. Men så började man titta på detaljerna; det där gjorde de där borta, och det där läste vi i tidningen förra veckan. Då plötsligt är det inte så mycket science fiction längre som det verkade.
Den stundande apokalypsen
Böcker i den mörkare underkategori som kallas post-apokalyptisk science-fiction pekar ofta ut tendenser vi redan har på jordklotet. Det kan handla om virus som kommer på vift. Antingen är det saker vi skapat själva eller så är det naturen som slår tillbaka. Detta, menar Glenn, ligger nära till hands nu när vi förstör naturen och kommer i kontakt med djur och virus som vi inte skulle komma i kontakt med i normala fall. Post-apokalyptisk science-fiction gör sig påmind i corona-tid.
– Vi har satt dem på current events just nu!
Snart kommer den post-apokalyptiska science-fiction skrivas som drar växlar på rådande coronakris. Maktkamper ska stå mellan totalitära system som sätter allt i karantän, och regimer som blåögt förtröstar till ansvarstagande individer. Nästa rymdskepp som lämnar jorden lär ha en Folkhälsomyndighet ombord.