Anton Lundholm, uppvuxen i Vrigstad, är författare till den ena: ”Välkommen in i min garderob – en självbiografisk berättelse om att vara gay och kristen”.
– Men de reaktioner jag fått har nästan uteslutande varit positiva, berättar Anton Lundholm för ETC Jönköping.
– Det trillar in mejl hela tiden med glada hejarop! säger Anton Lundholm.
Kommentarerna har kommit från människor i olika samfund. Till och med en medlem i Livets ord har hört av sig och varit stöttande.
– Ironiskt nog kom den enda direkt negativa från en person som inte är frikyrklig.
Så hur kommer det sig att Anton Lundholm möter värme och glädje, när flera frikyrkliga ledargestalter har varit så kritiska?
Han ser två förklaringar. Dels att den andra boken, som kom samtidigt (”Välkomna varandra! Bejakande perspektiv på homosexualitet i frikyrkan”), fick ta emot mest pisk. Denna antologi är mer teologisk och i den medverkar flera pastorer. Alltså lättare att uppröras över än en personlig livsskildring. Dels att det finns en skillnad mellan de som styr i frikyrkan och enskilda medlemmar.
– Ledarskapet säger en sak, medlemmar något annat. De berörs av människors berättelser, menar Anton.
De första trevande stegen
Hans bok är en gripande – och välskriven – skildring av det egna livet. Den uppslukande tillvaron i hemmaförsamlingen och andra frikyrkor i Vrigstad (som dock inte nämns vid namn i boken), året på den bokstavstrogna skånska bibelskolan, missionsresor runt om i världen, flytt till Stockholm.
Och så kampen, smärtan och ångesten. Ständigt dessa ”orena” tankar. Förtvivlad bön som inte besvaras. Misslyckade försök med tjejer. Och de första trevande stegen ut i homovärlden.
Sedan fem år lever Anton Lundholm helt öppet. Samt – och det är det nya med boken och som väckt särskilt intresse – ändå känner sig fortsatt hemma i en karismatisk kristenhet med lovsång och halleluja. En miljö normalt förknippad med antihomosexuella stämningar.
– Förhoppningen är att de som känner sig obekväma med homosexualitet vågar känna sig inbjudna och läsa boken.
Kommer att ta tid
När kommer då attityderna i den mer konservativa delen av frikyrkligheten att förändras?
–Det är svårt att vara profet, skrattar han.
– Jag tror att det går åt det hållet när en ny generation får mer inflytande. Men det kommer nog att ta tid och alla kommer inte att hålla med.
Till våren hoppas Anton Lundholm få möjlighet att åka runt i Sverige och föreläsa om sin bok.