Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn är båda två hemodlare och vegobloggare. På tisdag kommer deras matlagningsprogram Vegorätt att sändas för första gången. Den är inspelad hemma hos Karoline, med råvaror från den egna trädgården.
– Intresset för vegetarisk matlagning är stort, vilket SVT upptäckte när vi börjat spela in den här serien. Vi hoppas att vi ska kunna inspirera vem som helst att prova, inte bara inbitna vegetarianer, säger Karoline Jönsson.
Från början var det meningen att serien bara skulle sändas på SVT:s webbkanal Flow. Men när Flow lades ned och intresset kvarstod fick det flytta in i den ordinarie tablån. Nu kommer det att sändas på tisdagar fem veckor framöver. Karoline Jönsson är inte förvånad över att det finns ett starkt tryck på ett vegetarisk matlagningsprogram. Sedan hon började blogga om mat har hon kunnat jobba heltid med det i fyra år.
Varför tror du att fler intresserar sig för att äta vegetariskt?
– Det finns nog flera skäl. Köttätandet har ju ökat under många år och utgör en mycket större del av kosten än när till exempel min mormor var ung. Men nu tror jag att det har blivit en mättnad. Fler förstår att det är skadligt för miljön att äta så mycket kött. De ser skandalbilder från grisgårdar och funderar över att lägga om kosten. Samtidigt är det fler än någonsin som definierar sig som vegetarianer i Sverige.
Många tycker att det verkar krångligt och dessutom tråkigt med vegetarisk mat. Att det mest handlar om sallad.
– Ja, det är en vanlig fördom. Men det behöver inte alls vara svårt att göra god vegetarisk mat. Man kan svänga ihop något av det som ligger i kylen och kanske lägga till lite uppblötta bönor eller linser. Om man är van vid att göra kötträtter tar det ett tag att lära om, men planerar man i förväg är det enkelt.
Vad är ditt bästa tips till den som vill prova?
–Börja med grytor eller soppor.
Finns det någon särskild ingrediens som du tycker att du har mycket nytta av?
– Vi använder mycket tamarisoja i programmet, som är en bra krydda och fungerar i många vegetariska rätter.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.