– Det känns som att det är fritt fram att ifrågasätta vår oberoende journalistik, säger en radiojournalist som Dagens ETC pratat med.
”P3 är vänsterliberal smörja”
Sverigedemokraterna har inte stuckit under stol med att de vill reformera statlig radio och tv i grunden. Redan 2018 förklarade Jimmie Åkesson att han hade lagt ner P3, som han kallade ”skitkanal” direkt om han själv fått bestämma.
– Jag tycker att det är vänstersliberal smörja, sa Åkesson i Morgonpasset som sänds på just P3.
SD-profilen Björn Söder twittrade i förra veckan, innan den slutgiltiga rösträkningen var avklarad att: ”Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”
Jämförs med en cancersvulst
Detta efter ett inslag under tisdagkvällen där Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, uttryckte sin oro över Sverigedemokraternas framgång i valet och lyfte det faktum att personer med koppling till nazism fanns bland partiets grundare.
Den moderata veteranen Gunnar Axén ville inte vara sämre och jämförde i en tweet public service med en cancersvulst:
Dagens ETC har varit i kontakt med ett flertal public service-anställda som samtliga bett om att få vara anonyma. De uttrycker farhågor inför vad som ska hända nu.
– Självklart är vi oroliga. Det värsta är ju tonen i kommentarsfälten hos oss, som att fördämningar mot det som inte uttryckts tidigare har släppt, säger en radiojournalist.
Många lyfter oro över att själva journalistiken kommer att bli drabbad, andra över att de ekonomiskt kommer att bli straffade av en ny regering och behöva bantas ner.
– Jag tror att public service och privata mediers svåraste uppgift blir att stå emot en ökad ängslighet: ”ska vi våga göra ett sådant ämne?” eller ”ska vi bjuda in den här personen att debattera?” kommer vara frågor som journalister och redaktörer behöver brottas med. Ett public service som är ängsligt och där de anställda är rädda för kritik är ett större hot mot yttrande- och pressfriheten än att man stryper skattefinansieringen, menar en reporter.
Hotfullt tonläge
Andra beskriver den stämning som råder bland de anställda på de statliga bolagen nu.
– Det som drabbar många kollegor just nu är insikten att det inte bara kan bli ekonomiska effekter när en majoritet av partierna i olika grad vill minska och förändra public services uppdrag, utan också att tonläget ganska snabbt blir hotfullt från vissa håll, säger ytterligare en journalist.
Flera av de Dagens ETC varit i kontakt med lyfter fram att SD och Moderaterna under många år odlat en bild av att public service skulle ha en agenda, när de i själva verket håller objektiviteten högt.
– Denna berättelse har fått starkt fäste bland delar av opinionen, vilket gör det svårt att nå fram med fakta som motsäger den världsbilden. Det är en otroligt farlig utveckling.
Att ändå fortsatt våga granska och ställa frågor lyfts fram bland flera reportrar.
– Jag hoppas att alla kollegor svarar med att bli ännu bättre och mer modiga i journalistiken och att det inte skapas en rädsla. Samtidigt har jag och flera andra mött politiskt motiverad hotfullhet till och från under flera mandatperioder, så det kommer inte som en blixt från en klar himmel.