– Det var faktiskt stadsträdgårdsmästaren Lars Erik Krafve och Mikael Sandström som kom på att ängsblommor kunde vara ett alternativ. Vi apar efter naturen. För efter till exempel en skogsbrand så är ängsblommor det första som kommer upp, berättar Karin Andersson, parkingenjör på Örebro kommun.
Fröna är förstås anpassade för att klara sig i en stadsmiljö. Fröblandningen är vald för att den ska ge en stark effekt och den ska hålla länge under sommarperioden.
– Nu har ängen skiftat karaktär och många blommor växer på höjden och en orange blomma börjar slå ut nu samtidigt som andra vissnar, säger Karin Andersson.
Starka positiva reaktioner
Reaktionerna på blommorna har varit starka. På kommunens Facebooksida har artikeln om ängen fått över 3 000 likes, 160 kommentarer, 84 delningar och det nådde fram till 64 000 personer. Men det är inte bara på nätet som människor hyllar initiativet. Folk hör också av sig på andra sätt.
– Det är många som ringer. Folk blir inspirerade. Både privatpersoner, och fastighetsägare som Öbo, har hört av sig och frågat hur vi har gjort. Vi tror att det finns stora chanser att det här sprider sig och att fler planterar ängsblommor nästa år, säger hon.
Och eftersom det troligen kommer att dröja ett tag till innan några större förändringar sker på Hertig Karls allé, finns det gott hopp om att blommorna får komma tillbaka igen nästa år.
– Eftersom det har varit en sådan succé så är det troligt att det blir en fortsättning. Och det är också mycket troligt att vi gör det här på fler platser, även om jag inte kan lova något i dag, säger Karin Andersson.
Plocka med måtta
En del av den positiva upplevelsen kanske också handlar om att allmänheten faktiskt kan ta med en del av blomsterprakten hem, något som är ovanligt när det gäller kommunala rabatter.
– Ängsblommor är inte lika känsliga som andra blommor som vi planterar och det kommer hela tiden upp nytt. Vi ser heller inte att någon kan utnyttja det kommersiellt eftersom blommorna inte står sig många dagar när man väl har plockat dem. Därför har vi sagt att man får plocka blommor om man gör det med måtta. Och det har fungerat bra, säger hon.