Porträtt av ett intellektuellt New York
Tv-serie
Ögonblickvis kan jag lyckas förtränga hur mycket jag saknar att resa till större städer än den jag bor i. Men det blir betydligt svårare när jag ser porträttet av den amerikanska skriftställaren och humoristen Fran Lebowitz. I samtalen med bland andra Spike Lee, Toni Morrison, Martin Scorsese och Oliva Wilde är det som att befinna sig i ett intellektuellt New York från mycket länge sedan som Lebowitz gör sitt yttersta för att bevara. Serien heter ”Pretend it’s a city” och strömmas på Netflix.
Sprakande kommunism på syra
Bok
Sedan hans alltför tidiga bortgång i januari 2017, vid blott 49 års ålder, ökar dagligen det internationella medvetandet om – och intresset för – den brittiske filosofen och teoretikern Mark Fishers tankar. I ”Post capitalist desire: the final lectures” samlas Fishers allra sista föreläsningar (i urval av hans lärjunge, författaren Matt Colquhoun), fyllda av briljanta frön till hans ofullbordade manifest med det så kittlande, till och med sprakande, namnet ”Acid communism”.
Nostalgisk jazzfunk blir paradoxal modernitet
Musik
Det är högst ovanligt med musik som är så skamlöst och uttalat nostalgisk, samtidigt som den lyckas befinna sig mitt i ett absolut nu, som Str4ta och singeln ”Rhythm in your mind”. När den omhuldat eklektiske dj:n Gilles Peterson bestämmer sig för att återskapa det tidigaste 1980-talets allra mjukaste engelska jazzfunk in i minsta detalj så borde det resultera i något slags veteranbilsrally men, nej, istället uppstår exakt den paradoxala modernitet som artister som Thundercat och Anderson Paak redan eftersträvar. Finns där musik strömmas.