Vidare anklagas han för att ha hållit en rad offentliga framträdanden där han på samma sätt handlat otillbörligt.
Dessutom anser staten att Snowden är skyldig att begära ”skriftlig tillåtelse” innan han berättar något om säkerhetstjänsternas verksamhet, för att sedan låta dem ”förhandsgranska” allt material innan något publiceras.
Vill förhindra utbetalningar
Syftet ska dock inte vara att ”stoppa eller begränsa utgivningen eller distributionen av boken”, enligt justititedepartementet, men däremot att förhindra att några intäkter når till Snowden själv.
Därför omfattar stämningen även de amerikanska förlag som kan kopplas till ”I allmänhetens tjänst”: Macmillan Publishers, Henry Holt och Holtzbrinck Publishers.
– Underrättelseverksamhet ska skydda vår nation, inte ge personlig vinning, säger Zachary Terwilliger på justitiedepartementet.
Förläggare: ”Ta ställning”
Här i Sverige är det Leopard som ger ut boken. På tisdagskvällen hölls ett samtal om den på Rival i Stockholm, där hundratals gäster lyssnade på representanter från Amnesty och Right livelihood.
Leopards förlagschef Moa Elf Karlén har tagit del av händelseutvecklingen i USA.
Du står i kontakt med det nätverk av förläggare som nu ger ut boken. Hur är reaktionerna där?
– Att kräva att uppgifterna i en bok ska godkännas innan publicering är inte en populär åsikt bland förläggare generellt kan man väl säga. Det finns ett mycket starkt engagemang i förläggargruppen, liksom tidigare under processen.
Vad bedömer du att det finns för risk att amerikanska staten vänder sig mot förlag även utanför USA?
– Den bedömningen känns för tidig att göra.
Du har precis arrangerat en kväll där en panel talat om övervakning, integritet och staters överträdelser. Hur påverkas din syn på Snowdens bok av det som nu sker med stämningsansökan?
– Det här visar väl om något vikten av att Snowdens berättelse och kunskaper fortsätter spridas. Vi behöver alla intressera oss mer för frågorna om massövervakning och faktiskt ta ställning. Medan vi kan, säger Moa Elf Karlén.
Blinkning till konstitutionen
Det är ingen slump att just 17 september valdes för att ge ut Snowdens bok. Det datumet år 1787 antogs den amerikanska konstitutionen, som Snowden flitigt återkommer till för att påvisa att den urskiljningslösa massövervakningen av amerikanska medborgare som NSA ägnade sig åt var direkt olaglig.
Så här reagerar Snowden på stämningen:
The publisher should print excerpts from the government's furious objection to the publication of this book on the cover of every copy. I'm not sure I've ever seen a book that both the CIA *and* the NSA consider too dangerous to be read. pic.twitter.com/1sH4KTgmwM
— Edward Snowden (@Snowden)
September 17, 2019