E-handelsföretaget Amazon, som är på god väg att etablera sig i Sverige, letar uppenbarligen efter nya sätt att kontrollera sina medarbetare och tysta kritiker. I måndags publicerade företaget en jobbannons där de sökte efter en ”Intelligence analyst”, på svenska underrättelseanalytiker. Arbetsuppgifterna för denna person skulle enligt annonsen bli att övervaka de anställdas fackliga organisering, skriver Business Insider. Det framgick också att personen skulle fokusera på ”fackliga organiseringshot mot företaget” och att ”samla material till Amazons juridiska agerande mot fackliga grupper som protesterar”.
”Skapad av misstag”
Jobbannonsen togs ner på tisdagen – efter att tidningen Business insider hade försökt få tag i ansvarig för en kommentar om jobbannonsen. Därefter förklarade en ansvarig på företaget att jobbannonsen ”inte på ett korrekt sätt beskrev helheten”, att den var skapad av misstag och att den hade blivit korrigerad.
Innan företaget tog ner annonsen hann den dock få spridning på Twitter. En av alla som upprörs över nyheten är Bernie Sanders:
”Vidrigt. Jeff Bezos blev den rikaste mannen i världen medan han spionerade på, underbetalade och behandlade sina arbetare illa. Vi måste skapa en kraftfull facklig rörelse för att kunna stå upp mot miljardärklassen och säga: Nu är det nog” skriver han på Twitter.
På Twitter pågår det just nu även en namninsamling till ett upprop mot företaget som går under namnet ”Amazonarbetare är inte robotar.” På torsdagseftermiddagen hade 4 584 personer skrivit under.
Det är inte första gången Amazon har försökt stoppa anställda att organisera sig fackligt. Som Dagens ETC tidigare har rapporterat om har den tyska fackföreningsrörelsen i åratal slagits med det amerikanska jätteföretaget, som vägrar teckna kollektivavtal. Tyskland är Amazons näst största marknad, efter USA. Där har företaget enligt de uppblossade protesterna utsatt sina anställda här för ”extrem press” vilket gjort de anställda sjuka.
Sparkade kritiker
I USA har kritiken mot företagit tilltagit i styrka. Bara i år har lagerarbetare organiserat flera strejker för att protestera mot företagets övertidspolicy och arbetsvillkor. Arbetare har också protesterat mot att Amazon inte har vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder under covid-19, något som företaget inte håller med om. Efter strejkerna har minst tre av de anställda som deltagit i protesterna mot bristande säkerhet under pandemin fått sparken, vilket fick en högt uppsatt ingenjör på företaget att säga upp sig i protest. Amazon har fortsatt att hävda att uppsägningarna gjordes av andra orsaker.