Enligt traditionen gällde det att äta något väldigt salt, till exempel ”drömgröt” lagad på mjöl, vatten och salt, och sedan skulle man lägga sig utan att dricka. Då var tanken att den blivande maken eller makan skulle dyka upp i drömmen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2. Moderna påhitt
Egentligen är det bara ölen på midsommar som finns bevarad i riktigt gamla källor. När det gäller sill, gräddfil, färskpotatis (som nämnts tidigare) och jordgubbar är det alltihop moderna påhitt med max ett par hundra år på nacken. Ölen däremot har man hittat bevis på att det dracks rituellt i samband med midsommar redan på vikingatiden, alltså för över 1 000 år sedan.
4. Slöseri äta färsk potatis
Färskpotatis, kokat i dill och med lite salt och smör. Så ser det ut på många midsommarbord och har väl gjort så i alla tider?
Nä! Faktum är att färskpotatisen gjorde entré på midsommarbordet först på 1920-talet. Innan dess sågs det som slöseri att äta potatis som inte har vuxit färdigt.
Dessutom fanns inte samma importeringsmöjligheter på 1800- och början av 1900-talet och eftersom färskpotatisen inte hinner växa så tidigt som till midsommar i Nordsverige fanns det inte till buds av den anledningen heller.
5. Gröt till festliga tillfällen
Enligt Nordiska museets anteckningar har midsommarfirandet alltid varit en anledning att plocka fram den lite finare maten, men förr i tiden betydde det gröt. Förutom att man unnade sig kött och fisk till midsommar så var ”vitgröt” väldigt populärt. Det är en gröt som kokades på mjölk istället för vatten och med vetemjöl eller korngryn och i senare tid risgryn.
Och några snabba saker att tänka på:
7. Lägg inte snapsen i frysen. Det förstör både smaken och doften.
8. Se till att maten transporteras kallt. Extra känsligt är kött, fisk och kyckling. En varm sommardag förstörs det snabbt.
9. Marinaden kan göra dig sjuk. Däri frodas bakterier, marinera gärna det du grillar, men undvik att göra sås på marinaden eller pensla på det som är kvar av marinaden efteråt.
10. Koka potatisen rätt. Färskpotatis ska helst kokas puttrande och när det är klart ska vattnet hällas av direkt, annars riskerar potatisen bli svampig.
11. Värna dina jordgubbar. Låt stjälken sitta kvar när du sköljer jordgubbarna för att se till att de inte blir vattniga.
Källa: Mittkök.se