BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vårt mål är att skapa superhjältar som ställs inför samma slags problem som vanligt folk i Nigeria kan ställas inför – sociala, ekonomiska och klimatmässiga. Ett av landets största problem i dag är korruption, och det är lätt att folk känner sig uppgivna. När vi skapade Guardian Prime gav vi hans dräkt samma färger som i den nigerianska flaggan – vi ville göra folk stolta över sitt land och inte skämmas över det.
"Lite av en snöbollseffekt"
Att intresset för serier är stort i regionen går inte att ta miste på. I både Nigeria och Kenya har man sedan en tid arrangerat egna Comic Con (seriemässor), i Ghana distribuerar startupbolaget Leti Arts sin hjältegrupp Africa’s Legends både i serieform och som mobilspel, och snart blir den nigeriansk-brittiska superhjältekortfilmen Oya: Rise of the Orishas till långfilm efter att ha gjort succé på nätet. Jide Martins pekar hur flera gynnsamma faktorer bidragit till dagens afrikanska superhjälteboom.
– I takt med de senaste årens massiva flöde av superhjältefilmer och tv-serier, har dagens afrikaner blivit allt mer och mer digitaliserade. Efter den positiva uppmärksamhet som Comic Republic fått i media, har jag dessutom sett minst tre andra serieförlag starta här i Lagos. Så man kan säga att det är lite av en snöbollseffekt.
Men även om Comic Republics hjältar har sitt ursprung i Nigeria, är de för den skull inte typiskt afrikanska, menar Jide Martins.
– Vi strävar alltid efter att göra våra superhjältar så universella som möjligt. Målet är inte att skapa afrikanska superhjältar – snarare superhjältar som råkar vara afrikanska. Vi vill förmedla till våra läsare att alla kan vara superhjältar, vare sig man är afrikan, asiat eller amerikan.
Visst finns dock ibland vissa signifikanta egenskaper hos förlagets hjältar. Comic Republic-hjältinnan Avoneme har exempelvis som sin superkraft att kunna se och bekämpa varelser i andevärlden.
– I Nigeria finns en tro på att det som händer i den fysiska världen först har tagit form i andevärlden, och Avoneme tar strid mot dessa andar så att de inte ska få fäste i vår egen värld.
"Lagosbo var det stort"
I april introducerade Marvelfilmen Captain America: Civil war den första afrikanska superhjälten någonsin att ta plats på vita duken, nämligen Black Panther alias kungaättlingen T’Challa, och 2018 kommer också en film med denne i huvudrollen. Jide Martins är positiv till gestaltningen av Black Panther och till filmens inledningssekvens, som tar plats i Nigerias huvudstad Lagos.
– Som Lagosbo var det stort att få se en Marvelfilm inledas i min hemstad, och de lyckades väl med att skildra den livliga marknaden. I beskrivningen av Black Panter lyckades man dessutom ringa in det viktigaste för en afrikan – tradition, lojalitet och mod.
Hoppas på filmatisering
I framtiden hoppas Jide Martins att även Comic Republics superhjältar kan komma att filmatiseras.
– Om åtta år har vi förhoppningsvis kommit till den punkt där ett större bolag, som Netflix, kan vara intresserade av att göra en tv-serie med någon av våra karaktärer, och som förhoppningsvis också kan spelas in i Nigeria.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.