BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När Arbetarnas bildningsförbund, ABF Stockholm, nu firar 100 år har de återskapat Pangea, men nu som en framtidsvision i en föreställning med samma namn.
Genom att låta hissen agera tidsmaskin ner i underjorden färdas besökaren 100 år framåt i tiden, till november 2116 och den nya världen. Till ett samhälle utan gränser, utan kön, där människorna lever i samklang med naturen och utan några större ekonomiska orättvisor.
"Behöver något positivt"
– Tanken är att det ska vara en hoppfull och peppig föreställning. Vi har velat visa något som är bra. Det räcker ju med att gå till närmsta biograf för att se dystopier på löpande band, men jag kan känna att dagens arbetarrörelse behöver något positivt, säger Amanda Möller, producent för Pangea och administratör för scenkonsten på ABF Stockholm.
Bakgrundsarbetet med pjäsen, eller den interaktiva vandringsföreställningen, har varit omfattande. Genom ett antal olika workshopar har ABF Stockholm tagit in tankar och idéer från såväl sina egna anställda som fackförbunden Kommunal och Seko, bland många andra.
– Det bygger ju på vad dagens arbetarrörelse tänker om framtiden. Det blev väldigt tydligt att man faktiskt drömmer om något helt annat än det samhälle vi har i dag. Och det känns ofta som att målsättningar och drömmar inte riktigt kommer fram tillräckligt mycket i dagens arbetarrörelse, menar Amanda Möller.
Välbehövlig paus
Föreställningen hade premiär kvällen efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA. Som besökare känns det onekligen som en minst sagt välbehövlig timmes paus från den mörka världen utanför, att åka ner i det vackra universum som har skapats i ABF-husets källare.
– Ja, när Trump vann så blev det ännu viktigare att kunna visa upp det här. Att en ny och bättre värld faktiskt är möjlig.
Föreställningen fokuserar inte så mycket på teknologins utveckling, utan mer på idéer, politik och människor. Det var hela tiden huvudfokus för arbetet med Pangea.
– Ja, det hade varit asballt att kunna visa upp någon superteknologisk framtidsverkstad. Men det är inte riktigt poängen med föreställningen. Det är inte något som vi lägger vikt vid, inte det som vi vill berätta. Vi försöker att snarare lägga vikt vid att vi tar hand om naturen. Att natur och teknik inte behöver stå i motsats till varandra. I stället för att leva av naturen så lever vi med den.
Inpirerande målbilder
ABF:s centrala idéprogram som togs fram 2006 har rubriken "Gör en annan värld möjlig". Det var en av utgångspunkterna bakom föreställningen, menar Amanda Möller.
– Det kan ju ses som en klyscha, men det finns jättemånga inspirerande målbilder av vad ABF och hela arbetarrörelsen ska vara. Och alla de där fina citaten är viktiga att ta med. Att förankra hur arbetarrörelsen ser ut i dag. Den är splittrad och det finns mycket som är osäkert kring organiseringen och i vilken riktning vi är på väg. Då försöker vi få publiken att tänka att det är vi själva som sätter framtiden. Det är vi själva som har bestämt hur vi ska ha det och det är också vi som kan förändra det.
Vilka hoppas du kommer och ser Pangea?
– Jag hoppas så klart att så många som möjligt kommer och ser den och gärna att det är en publik som har någon förankring i politiken eller folk som engagerar sig inom föreningslivet. Flera ur den äldre generationen som har varit och sett den har kommit fram och sagt att det är så fint att vi unga tar över och att de känner igen sig från när de stod på barrikaderna på 60- och 70-talet. Det är ju inga nya idéer som vi presenterar. Det är uppenbarligen vad en del av oss vill ha, säger Amanda Möller.