flera år. C har också stoppat skyddet av fjällskogen och anslagen till de många markägare som faktiskt gärna vill se sin skog skyddad. Sabotaget mot strandskyddslagen har gett extra poäng. Priset för mångårigt anti-naturskyddsarbete är en stor färgburk med gul färg. Med den kan partiet måla över sina gröna färger och loggor. Därmed får partiet samma varningsfärg som SMHI nyligen infört i sina symboler för vädervarningar. Bonus: C-riksdagsledamöterna får också en gul tröja att bära under sina politiska uppdrag så alla vet att det är personer som inte bryr sig om miljöfrågor i skogen.
Bengt Oldhammer, naturvårdskonsult och krönikör i ETC
Årets förvaltningsnörd
Är Gertrud Larsson som skrivit en hel teaterpjäs om kommunala styrdokument, innehållslösa likabehandlingsplaner och oändliga upphandlingsprocesser. Pjäsen ”Vi hade ändå tur med ramavtalet” är svart satir om hur new public management bjuder in marknadslogiken att trasa sönder det som är gemensamt.
Om det ändå gick att skratta åt eländet.
Lisa Pelling, chef för Arena Idé samt återkommande i ETC Panelen
Årets heil
2021 har varit ett dumt år. Det är svårt att plocka ut det dummaste. Men decemberdrevet mot en minister som barnheilat är topp tunnor korkat. Startat av en högerpopulistisk sajt och påeldat av Expressen, så hakade SVT på med den smarta frågan ”du kan inte garantera att du inte sieg heilat vid andra tillfällen?”. Enda roliga var att huvudstadens politiska tyckonomer och kultursidesidioter skulle förstå sig på Raubtier, bonnahårdrockare från Norrbotten. Deras första hitlåt heter ”Kamphund”.
Christoffer Röstlund Jonsson, journalist och tidigare redaktör för ETC
Årets film
Bland kandidaterna finner vi ”Quo Vadis, Aida?” och ”Världens värsta människa”, den sista i Joachim Triers Oslo-trilogi med en lysande Renate Reinsve i huvudrollen. Men priset går till Danmark! Då tänker jag inte på En runda till som i och för sig är dejlig, utan på mästerliga ”Flykt” som på ett gastkramande och berättartekniskt finurligt sätt låter tittaren förnimma en Afghanistanflyktings fasor och förbannelser.
John Lapidus, ekonomhistoriker och skribent för ETC
Årets samiska aktivist
Ina Omma är en samisk folkbildare, konstnär och aktivist som inte väjer för något när hon lyfter det samiska på Instagram. Hon förklarar tålmodigt men också strängt när det behövs för de okunniga, kritiserar makten, sätter fingret på förtryck och konsekvenserna som fortfarande drabbar samerna, pratar om psykisk ohälsa och inte minst är hon en inspiration som ingjuter mod men också ger tröst till sitt eget folk när hon påminner om vår styrka och gemenskap.
Ann-Helén Laestadius, författare samt återkommande i ETC Panelen
Årets uppgörelse
Med sin bok ”Jag är visst någonting” tar sig Ida Ali Lindqvist egenhändigt an den svenska kolossen av konsensus kring nolltoleransens narkotikapolitik. Utifrån egna erfarenheter från Hasselakollektivet ger hon samtidigt röst åt icke prioriterade människor som ingen lyssnar på: som ignorerats eller dött.
Parallellt står hon och delar ut fika till utsatta kvinnor på Medis på lördagar tillsammans med #utanskyddsnät.
Anna Gavanas, forskare och DJ (Samtalet i ETC 46/2021)
Årets systemkrasch
Juruns motivering: Med osviklig precision driver kapitalismen mänskligheten djupare in i klimatkris, artdöd och försörjningskris. Trots miljontals protesterande röster, vetenskap och möjliga alternativ mal profitsystemet oförtrutet vidare mot krasch. En värdigare utnämning är svår att föreställa sig.
Håkan Blomqvist, historiker och återkommande skribent i ETC
Årets lobbyister
Att lyckas övertala samtliga politiska partier att åsidosätta grundlagen för att få fortsätta bedriva en verksamhet som inte bara hotar dricksvattenförsörjningen utan dessutom åstadkommer mycket stor klimatpåverkan måste ändå betraktas som en stor PR-prestation.
Så grattis Cementa!
Rikard Warlenius, humanekolog och klimatkrönikör i ETC
Årets kvarsittare
Strax före pandemin skriver hon en bok om hur hon vill avskaffa sig själv, och låta proffsen styra vården. Undertiteln lyder så. Iréne Svenonius ville en gång i tiden bli journalist, men betygen räckte inte till, enligt Wikipedia, så hon slog in på en annan bana. Nu lovar hon bot och bättring för människorna som jobbar med allas vår begynnelse inom förlossningsvården. Men barnmorskornas kamp för en mänsklig arbetsmiljö är inte ny. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har haft lång tid på sig att agera för proffsen i vården. Istället har hon jävat bort miljarder i knasiga upphandlingar kring Nya Karolinska. Och hittat på dylikt märkligt i regionens absoluta topp.
Men kvar sitter hon. År efter år.
Elinor Torp, journalist och författare till ”Moderkakan”, (Samtalet ETC 41/2021)
Årets folkbildare
Mats Jonssons serieroman När vi var samer slog ner som en bomb i höstas. Det blev turnéer och Augustprisnomineringar och på redaktionerna tvingades skribenter och researchers med stigande förvirring googla ”skogssamer”, ”kronotorp” och ”lappskatteland”. Jonsson har satt strålkastaren på en ofta förbisedd del av den samiska kulturen. Och förmodligen lärt gemene man mer om samisk historia än vad de lärt sig under hela sin skoltid.
Mattias Johansson, krönikör i ETC
Årets uppror
Myllret av arbetare, studenter, daglönare, gatuarbetare, sociala rörelser, feminister, hbtq-aktivister, urfolk, svarta, miljöaktivister, fackföreningar som under några månader vintern 2021 gick ut i miljoner med krav på social rättvisa i alla städer runt om i Colombia.
Det var den första manifestationen av en ickeväpnad vänster i landets centrum. En skakad regim mötte protesterna med grafiskt våld och tappade all legitimitet. Fortsättning följer.
Mattias Gardell, religionsprofessor och återkommande i ETC Panelen
Årets ”inte rasist-men”
Priset går till alla de människor som säger att de ”absolut inte har något emot transpersoner...” men sedan envetet felkönar, delar nedvärderande memes och skriver inlägg om hur ”horder av män kommer att klä ut sig till kvinnor och invadera våra omklädningsrum” hellre än att till exempel kämpa för möjligheten att byta om i fred. För ALLA!
Elin Lucassi, serietecknare – återkommande i ETC
Årets kvinnokamp
De trotsade allt motstånd och reste sig.
Barnmorskorskor i hela region Stockholm organiserade sig och hotade med massuppsägning. När regionen ropade om olovliga stridsåtgärder stod de pall. Nu börjar regionen ge efter för kraven, och öppnar fler vårdplatser.
Jag är så imponerad. Barnmorskeupproret visar vägen för alla oss i kvinnodominerade yrken med dåliga villkor.
Det är kvinnokamp när den är som bäst.
Melinda Kandel, städare och återkommande i ETC Panelen
Årets förlorare
90-talspolitiken. Efter tusentals partimedlemmars arbete med idé- och politikutveckling sa den socialdemokratiska partikongressen adjö till 90-talspolitiken. Med vinden i ryggen från LO:s arbete, den internationella debatten och den akademiska kunskapsbildningen inledde socialdemokraterna i regeringsställning det senfärdiga men välkomna avskedet både till åtstramningsdogmerna och till marknadslösningarna i välfärden.
Markus Kallifatides, ordförande för Reformisterna och återkommande i ETC Panelen
Årets Bästa
I Så mycket bättre tolkades Cherrie av Maxida Märak i ett minst sagt berörande framträdande. I samma program gjorde Daniel Adams Ray en fantastisk tolkning av en Märak-låt med orden ”Medan jorden blivit varmare, Så blir skogarna utarmade, Vi gör pistoler av metallen, Sen skjuter vi på framtiden”.
Det går knappast att förklara nutiden bättre. Men om friheten känns långt bort – då ska vi långt bort, min vän.
Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker, supermiljöbloggare och klimatkrönikör i ETC
Årets mest ansvarslösa människor
När både vetenskap och journalister visat hur illa det står till i den svenska skogen – och roten till denna utarmning av både kollager och artmångfald är det svenska kalhyggesskogsbruket – så mobiliserar skogsnäringen en flod av alternativa fakta och fake news. Allt för att hålla liv i lögnerna att svenska skogsbruket skulle vara miljövänligt. Jag delar gladeligen ut min utmärkelse till Skogsnäringen i Sverige och deras företrädare i form av LRF (skogsägarrörelsen), Skogsindustrin, Skogsstyrelsens generaldirektör och forskare på olika lärosäten med skogsproduktionsinriktning.
Sebastian Kirppu, skogsbiolog (Samtalet ETC 26/2021)
Årets ömsesidiga omsorg
Det är inte alla, men som lite äldre är det omöjligt att inte märka hur mycket unga personer ser på oss med lite extra omsorg. Sextio är på det viset inte det nya fyrtio utan snarare det nya åttio. Jag hoppas de märker hur vi ser tillbaka på dem med samma omsorg i tacksamhet att det inte blev som när pandemin slog till för hundra år sedan och det i första hand var de ungas liv som skördades.
Mats Deland, historiker och återkommande skribent i ETC
Årets ”Ideologi — är det en ny inredningbutik eller?”
Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter som på fullt allvar svarade att hon varit scout på frågan om hon deltagit i arbetarrörelsen.
Cecilia Verdinelli, läkare och ledarskribent för ETC
Årets undergroundhjältar
Hjältarna som driver Snotty Seaside i Stockholm fick en superfin start 2019 med världens bästa mat, stämning och över hundra spelningar under sitt första halvår. Ett lyft för hela Stockholms musikscen och uteliv. Det GÅR att driva ett litet ställe där stämningen är jättesnäll och musiken får skava om den vill. Sedan kom kampen mot pandemin och stelbenta regelverk med omöjliga situationer som följd. Alla som önskar att Stockholm var lite varmare, tuffare, knäppare, roligare och snällare borde gå dit och stödja Snotty Seaside, vi behöver dem och de behöver dig.
Kalle Mattsson, tecknare – återkommande i ETC
Årets greenwashing
Till Lundin Petroleum (numera Lundin Energy). Fossiljätten slog världsrekord i snurrig marknadsföring när de – ett bolag vars hela business bygger på fortsatt förbränning av fossil energi – hävdade att de numera säljer ”koldioxidneutral” olja. Låter det för bra för att vara sant? Det är det. Att sätta några vindkraftverk intill en oljeplattform gör inte oljan mindre smutsig. Snyggt grönmålat, LP!
Anna Ljungström, supermiljöbloggare och ledarskribent för ETC
Årets viktigaste politiska händelse
När ärkebiskopen Antje Jackelén knäböjer inför det samiska folket och ber om ursäkt.
Hon gör det i sin egna kyrka med ett tal som är närmast fulländat både innehållsligt och retoriskt.
Detta sker samma dag som alla medier pratar om att det är en historisk dag, men det är inte denna historia de syftar på utan att Sveriges första kvinnliga statsminster valts och sedan avsatts på mindre än några timmar.
America Vera-Zavala, regissör och krönikör i ETC
Årets vägvisare
Min utmärkelse går till Ragnhild Larsson, 61 år – som dömts för tre civil olydnads-aktioner med klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) i år – för att hon visar vägen för oss andra. Nu är det slut på debatter och åsikter om klimatet, slut på förhalanden och falska satsningar. Nu måste vi stoppa förstörelsen och det gör vi bara genom att tillräckligt många går man ur huse för att göra det svårt för förstörarna att fortsätta!
Johan Ehrenberg, grundare av ETC
Årets synade bluff
Att tanken om en stram finanspolitik är ren nyliberal bullshit, visste vi nog redan.
Men 2021 har synat bluffen i praktiken. Det var möjligt för staten att pumpa ut mångmiljardbelopp i coronastöd utan att höja skatten. Jag vill uppmana alla att läsa Peo Hansens ”Migrationsmyten” som förklarar varför staten kan och bör spendera. Den ger insikten att Magdalena Anderssons metafor om att ”spara i ladorna” är ren lögn. Det här är sprängstoff! Jag förväntar mig radikala satsningar 2022, på klimatomställning, full sysselsättning, migrationspolitik, brottsförebyggande och välfärd.
Rebecka Bohlin, chefredaktör ETC
Årets antivaxxer (och årets kommunist)
Den italienske filosofen Georgio Agamben har gjort lite av en comeback med en bok som kritiserar coronarestriktionerna, och liknar dem vid 30-talets fascism. Mindre känt är att den annars medialt framgångsrike slovenske filosofen Slavoj Zizek i tvåbandsverket PANdemIC! istället lyfter de möjligheter som tvånget till omsorg och samarbete skulle kunna innebära.
Om vi tar chansen.
Jon Weman, frilansjournalist och återkommande skribent i ETC