Det är en ynnest att betrakta vuxna interaktioner genom Lena Anderssons lins. Men plötsligt bryts illusionen, lampan tänds och man befinner sig i en sarkastisk Twitter-tråd istället. Med sin nya roman framstår Lena Andersson allt mer som Sveriges nya Jan Myrdal.
Recension: I gränslandet mellan Jan Myrdal och Spock
29. Allt detta kunde du fått
Josefine Klougart
I romaner om familjelivet finns ett vemod som inget annat kan ge en. Och i Josefine Klougarts böcker finns den där trösten man bara kan få av att frossa i familjens misslyckanden.
Recension: Man måste få gosa in sig i familjelivets tragik
28. Det tredje riket
Karl-Ove Knausgård
En fulländad bok för den som, likt Dagens ETC:s recensent, lider av handikappande dödsskräck.
27. Vulcan
Nino Mick
Det här är motsatsen till samtidens självupptagna jag-berättelser. En roman med hundra karaktärer, berättad på dialekt av ett kollektiv på 46 personer. Det kanske är en ingrediens för mycket. Men Dagens ETC:s recensent kände sig till slut tvungen att jämföra med Tolstoj eller Dostojevskij.
26. Haralds mamma
Johanna Frid
En ivrig golden retriever-man, en svärmors-demon ur den självgoda 50-talistgenerationen och nävar med psykofarmaka. Johanna Frid lägger inga fingrar emellan när hon skriver om relationer. Att läsa henne är nästan som att ställa sig på mobbarnas sida. Men den nya romanen är inte lika febrig som den hyllade debuten.
Recension: Att hata Malmö så mycket att det gör fysiskt ont
25. Gruppen
Sigge Eklund
Vilka gränser kan en basic tjej passera för att få tillhöra den extravaganta gruppen? Nästan vilka som helst, ska det visa sig. Med känsla för det estetiska och dramaturgiska tar Eklund med oss från Pradomuseets källargångar till ett Madrid som pulserar av ljus och rörelse. Dock alltför förutsägbar för att fungera som thriller, tyckte Dagens ETC:s recensent.
24. Min bokvärld
Kerstin Ekman
Nestorn Kerstin Ekman läxar upp Thomas Mann, avskyr ”Röda rummet” och erkänner att hon aldrig läst Oidipus innan hon fyllde 80. Hennes prestigelösa bok om sin egen läsning avfärdar alla idéer om att böcker är nyttiga.
Recension: Man blir inte en bättre människa av att läsa böcker
23. Svensk Gangsterrap – ett reportage
Emil Arvidsson
Vår tids största och mest skandalösa, kulturella sensation har skapats av pinnsmala och sönderstressade nätverkskriminella. Emil Arvidsons bok om svensk gangsterrap var oerhört efterlängtad när den kom i våras. En klarsynt historielektion i ämnet Sverige inte kunnat sluta debattera. Till och med recensionen i Dagens ETC blev föremål för debatt.
Mötet: Emil Arvidson: Tacka gangsterrappen för att vi diskuterar våldet
22. Minnet och rädslan – en biografi över Gunnar Ekelöf
Jesper Högström
1900-talets viktigaste svenska poet skrev kåserier och litteraturkritik för att försörja sig. Det var så han lärde sig att skippa klyschorna. Det menar Jesper Högström i sin biografi över den store diktaren, onanisten och alkoholisten Ekelöf. En levande och oavbrutet underhållande skildring av en sanslöst stökig människa.
Recension: Tur att Gunnar Ekelöf aldrig blev rik
21. Underlandet
Hanna Nordenhök
En ljuvlig roman om konsten att svindla berättad ur både bluffmakarna och avslöjarnas perspektiv. Dessutom i en form som inspirerar och på ett språk som böljar och inte en mening håller tillbaka.
Recension: Vi inspireras egentligen av svindlarna
20. Satansviskningar
Sami Said
Nadine skickas till en internatskola för bråkiga flickor. Där viskar djävulen i deras öron. Den egensinnige Sami Said är efter en tids tystnad tillbaka med ”Satansviskningar”, en gåtfull roman som visserligen viskar, men där meningarna sjunger. Otroligt säregen.
Recension: Satan, vilken säregen roman
19. Stacken
Annika Norlin
Konstigt kollektiv i skogen. Vad gör de? Och varför har denna brokiga skara individer valt att leva utanför samhället? Med kärleksfull blick på kantstötta individer lyckas Annika Norlin göra en bladvändare om mellanmänskliga relationer. En både rolig och systemkritisk roman om svårigheten att leva, och den starka viljan att få höra till. Men det händer nästan lite väl mycket, tyckte Dagens ETC:s recensent.
18. Love me Tender
Constance Debré
Kan en mor sluta älska sin son? Det frågar sig Constance Debré i autofiktiva ”Love me tender”. Huvudpersonen kommer ut som lesbisk, lämnar sitt jobb och man sedan tjugo år. Men den frigörande metamorfosen får ett högt pris: Hon får inte längre träffa sitt barn. En litterär smocka rakt in i hjärtat.
Recension: En litterär smocka rakt in i hjärtat
17. Riggat
Petter Larsson
Årets svenska fackbok förklarar hur eliten motiverar ojämlikheten i samhället genom att envist hävda att vi lever i ”meritokrati”, där alla har chansen att göra en klassresa. Men Larsson visar hur meritokratin är en illusion och våra klassresor allt mer sällsynta. Om de ens finns på riktigt.
16. Nollamorfa
Johan Jönsson
Sveriges mest omdebatterade poet fortsätter skriva poesi som har en sorts abusive relation till läsaren. Nollamorfa är en bok som knappt går att hålla i händerna eftersom den är så stor. Precis som dikten om en demenssjuk man är den svår att värja sig mot.
15. Skärvorna
Bret Easton Ellis
Han kom tillbaka till slut. Författaren som nästan alla svenska litteratörer har ett osunt förhållande till. ”Skärvorna” är Bret Easton Ellis i sitt esse. Unga vackra, dekadenta människor i ett pastellfärgat Los Angels som måste dö hemska dödar.
Recension: Reaktionär nostalgi i mintgrön Armani-kostym
14. Vandrande själar
Cecile Pin
Pin inspireras av sin egen familjehistoria när hon skriver om båtmigranters öde för 45 år sedan, och de som korsar haven idag. Ett koncentrerat stycke sorg över tragedierna som drabbar de som tvingas fly. Poetiskt skildrat och förkrossande aktuellt om tre överlevande syskon.
Recension: Makalöst starkt om kvinnor som dör med sina barn i famnen
13. Doppelgänger
Naomi Klein
När stjärnjournalisten Klein inser att det finns en förvriden version av henne själv som sprider vansinniga teorier på nätet dyker hon ner i samtidens konspirationsteorier. Det blir hennes bästa bok.
12. Eden
Isabelle Ståhl
Den fristående fortsättningen på Augustnominerade ”Just idag är jag här,” är full av komiska oneliners framspottade av intellektuellt distanserade universitets-dandys. Uppenbart begåvade, men vadar ändå omkring i en evig känsla av leda inför tillvaron.
11. Jävla karlar
Andrev Walden
Waldens bitterljuva romandebut, om man nu kan kalla det för roman, är en uppvisning i just den nördiga quirkyness som gett hans stillsamma mindfullness-krönikor i DN en hängiven läsekrets. Spetsfyndigheterna kan vara irriterande, men man läser honom just för de där små språksolona.
Recension: Walden – en underdog i glappet mellan alfahannarna
Mötet: Andrev Walden: ”Jag var livrädd för vuxna män”
10. Troll
Rasmus Daugbjerg
Kritikerna brottades med att försöka förklara den danske författarens andra roman som cirkulerar kring ett troll men berör betydligt större frågor än så. På ett språk som är precist och gränsupplösande på samma gång berättar Daugbjerg en folkloristisk saga om vår tid.
Recension: Som HC Andersen på syra? Nej, en reality check
9. Systrarna
Jonas Hassen Khemiri
Khemiris nya mastodontverk gilder elegant förbi frågan om litteraturens självupptagenhet och suddar på ett underhållande sätt ut alla gränser mellan fiktion och biografi. Så smooth att det blir litterär jazzfunk, tyckte Dagens ETC:s recensent.
Mötet: Jonas Hassen Khemiri: ”Vi slipper inte varandra”
8. Gästen
Emma Cline
Den amerikanska författarens fängslande roman om en sommar som imposter bland överklassen på Long Island. Ett suggestivt drama som Dagens ETC:s recensent ”slukade som en missbrukare”.
7. De hemliga breven – Den politiska familjen och vardagens samtal
Alva & Gunnar Myrdal, Jan Myrdal
Det är inte ofta det kommer böcker som ställer litteraturhistorien i ett helt nytt ljus, välter ett författarskap över ända och river upp gamla sår i Sveriges mest offentliga familj. Denna brevsamling måste in på listan över årets mest häpnadsväckande böcker.
6. Det röda är det gränslösa
Judith Kiros
”Jag vet att jag är segt kött i en säck” säger jaget i diktsamlingen. Det brottas med Försäkringskassan och samtalar med nunnan Julian of Norwich, som på medeltiden lät sig bli inmurad i en liten cell i kyrkomuren. Med humor och språkligt laborerande lyckas Judith Kiros göra konst av depressionens inre lilla helvete.
5. Återkomster
Daniel Yousefi
Yousefis första roman börjar med att jaget får reda på att hans pappa är död. Sedan följer månaders flanerande genom ett kokhett Stockholm och ett ännu varmare Iran där huvudkaraktären försöker förstå vem hans pappa var och vilka delar han ärvt. ”Jag kan inte nog understryka hur skickligt Daniel Yousefi skildrar den paralyserande rädslan som är omisskännlig för alla som någon gång upplevt den”, skrev Dagens ETC:s recensent.
4. Om uträkning av omfång 1 & 2
Solvej Balle
Ett kalendariskt stryptag präglar danska Solvej Balles prisade “Om uträkning och omfång”. Tara Selter har fastnat i datumet 18 november och försöker hitta en utväg för att få uppleva framtid igen. En spännande och intelligent tidsloop som får läsaren att fundera över stora frågor som framtid, kärlek, ensamhet och mänskligt beteende.
Recension Om uträkning av omfång 2: Just den här deppiga novemberdagen kommer aldrig ta slut
3. Den unge mannen
Annie Ernaux
54 år gammal inleder Annie Ernaux en relation med en 30 år yngre man. Syftet är att uppnå den ultimata njutningen – att skriva en bok. Ända in i det sista utövar hon sin manipulativa makt över honom. ”Den unge mannen” är en 49 sidor lång och formidabel hämnd på vår tids förljugenhet.
Recension: Så utnyttjade Annie Ernaux sin unge älskare
2. Mjölkat
Sanna Samulesson
Ellen återvänder till bondgården där hon växte upp och tar sig in i huset som står semestertomt. En poetisk och queer roman där varm komjölk rinner från spenarna, samtidigt som platsen väcker minnen och frågor om det förflutna. Om lantbruk på väg att försvinna.
Recension: En kärleksförklaring till jordbrukarlivet
1. Fördolt är minnet av människan
Mohamed Mbougar Sarr
Romanen vann Goncourtpriset 2021, och det är inte svårt att förstå varför. En litterär labyrint sprängfylld av fantasi, pretentioner, humor, sex, kolonialism, litteratur och spänning. I centrum står författaren Diégane Latyr Faye som besatt jagar en mytomspunnen roman från trettiotalet, vars skapare hyllades som ”svart Rimbaud”, men gick upp i rök.