Så blev det: Den apparat Tesla föreställde sig har i alla fall slående likheter med dagens smarta telefoner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
C, X och Q försvinner ur engelskan
Spådom: Till år 2000 har bokstäverna C, X och Q försvunnit ur engelska språket. Det enligt en artikel ur amerikanska magasinet Ladies Home Journal från 1900. Tidningen hävdar att de tagit hjälp av USA:s ledande forskare för en rad förutsägelser angående de kommande 100 åren. C, X och Q försvinner helt enkelt eftersom de är onödiga bokstäver, och engelskan kommer att bli ett komprimerat språk som stavas efter ljud.
Så blev det: C, X och Q lever och frodas fortfarande i engelskan. Inga andra bokstäver har strukits ur språket heller.
Interkontinental raketpost
Spådom: "Innan människan landat på månen kommer din post att kunna levereras mellan New York och Australien på bara några timmar, genom målsökande missiler. Vi står på tröskeln till raketpost." Det sa chefen för det amerikanska postverket Arthur Summerfield 1955.
Så gick det: Människan landade på månen 1969 men vi väntar fortfarande på raketpost. Vi får nöja oss med e-post så länge.
Internet rasar ihop 1996
Spådom: Internet växer helt okontrollerat och kommer därför att totalt kollapsa inom bara något år. Den oron vädrade forskaren Robert Metcalfe i en tidningskrönika 1995. Till saken hör att Metcalfe är både uppfinnare och medgrundare av datakommunikationsföretaget 3com.
Så gick det: Än har inte internet inte rasat ihop, men Metcalfe har fått sota för sin förutsägelse i 20 år. Han gör det dock med humor. På en konferens 1999 körde han av kopia av sin krönika i en mixer och åt sedan upp den inför publik.
Klimatförändring fast tvärtom
Spådom: Under mitten av 1900-talet fanns det en gryende medvetenhet bland forskare om att människan kunde bidra till klimatförändringar. Frågan var bara om vår jord skulle värmas upp eller om vi skulle gå in i en ny istid. Då den globala temperaturen tycktes ha sjunkit något efter 1940 vann den senare teorin störst fäste i medier och bland allmänheten.
Så blev det: I takt med att klimatforskningen utvecklades på 1970- och 1980-talen klarnade kunskapsläget. Istidsteorin förlorade mark i slutet på 1970-talet och i dag är forskarna eniga om den globala uppvärmningen.
Elbilar till alla och halverad arbetstid
Spådom: År 2000 har den genomsnittliga svenska familjen två elbilar och en datorstyrd robot som sköter hushållssysslorna. Dessutom jobbar vi bara fyra timmar om dagen. Det är några av en mängd förutsägelser som görs i boken Sverige år 2000 från 1969, där journalisten Tom Selander intervjuat en rad forskare, bland annat en Nobelpristagare.
Så gick det: Sverige är visserligen bland de elbilstätaste länderna i världen, men än så länge utgör rena elbilar och laddhybrider endast 2,5 procent av den totala fordonsflottan. Vi arbetar åtta timmar om dagen och några hushållsrobotar har vi inte fått ännu, bara Rut-avdrag.
Kärnkraftsdrivna dammsugare
Spådom: "Kärnkraftsdrivna dammsugare är förmodligen verklighet inom tio år", sa Alex Lewyt, vd för ett dammsugarföretag, 1955. Hur vansinnigt det än kan låta var det på 50-talet inget ovanligt med dylika spekulationer. Kärnkraft sågs som en ren, säker och kraftfull energikälla. Optimismen kring dess mer fredliga användningsområden var stor.
Så blev det: Vi har fortfarande inga kärnkraftsdrivna dammsugare och vill nog inte ha några heller. Kärnkraftsoptimismen har minskat betydligt de senaste 60 åren, minst sagt.
Det kontantlösa samhället
Spådom: Till år 2000 har Sverige "gått in i det kontantknappa samhället" spår journalisten i Tom Selander i boken Sverige år 2000 från 1969. Stående utgifter debiteras automatiskt från kontot, sedlar har försvunnit och inköp sköts med hjälp en "bankidentifikation". Småpengar används endast till att betala sådant som bussbiljetter och cigaretter.
Så blev det: Sedlar finns kvar och allt färre köper cigaretter, men i övrigt träffar Selander rätt. Av den totala penningmängden i Sverige idag utgörs bara drygt fyra procent av kontanter. Resten är elektroniska pengar. I vissa butiker och branscher står korttransaktioner för över 95 procent av köpen.
Inte aktuellt med kvinnlig premiärminister
Spådom: "Ingen kvinna i min tid kommer att bli premiärminister eller utrikeminister. De får inte toppjobben. Hur som helst så skulle jag inte vilja vara premiärminister. Du måste ge 100 procent av dig själv i jobbet." Det sa Margaret Thatcher, dåvarande parlamentsledamot, 1969.
Så blev det: Tio år senare blev Thatcher själv Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. Och inte nog med det – hon styrde oavbrutet fram till 1990 vilket gör henne till den längst sittande brittiska regeringschefen under 1900-talet.