”Pewdiepie” Kjellberg och nazismen
Göteborgaren startade kanalen Pewdiepie som 21-årig student och har idag över 100 miljoner prenumeranter. Här spelar han tv-spel samtidigt som han kommenterar vad som händer. 2018 fick Felix Kjellberg hård kritik för att ha tipsat sina följare om högerextrema kanaler. Han har även gjort sieg heil-hälsningar och svängt sig med antisemitisk nazisthumor. Förklaringen: Det var satir.
Bianca Ingrosso: ”Drick mensblod”
Drick ditt eget mensblod och förkorta din mens. Detta högst ovetenskapliga tips gav tv-profilen och influencern Bianca Ingrosso följarna på sin Youtubekanal våren 2020.
– Jag har inte testat det här ännu men jag vet att det är väldigt många som gör det – och då har de mens i sex timmar bara, sa hon i videon.
Kommentarsfältet fylldes snabbt med äcklade och förvånade reaktioner samt rådet att personer med svåra menssmärtor istället bör söka vård.
Daniel Paris och Viktväktarna
Kroppsaktivist eller bantningsförespråkare? Daniel Paris, ursprungligen känd som vinnare av den svenska realityserien ”Ung och bortskämd” 2010, ägnar sig åt båda - vilket självklart blivit föremål för kritik. I annonsmärkta inlägg 2019 marknadsförde profilen Viktväktarnas tjänst – för att bara dagar senare lägga upp en bild på sig själv i bar överkropp med en text om självkärlek. ”Mitt liv förändrades verkligen efter att jag började äta vad fan jag vill!”. Hyckleri, menade många.
Katrin Zytomierska hotar barnflickan
Hon är känd för sina provocerande åsikter. Ändå har Katrin Zytomierska gång på gång förvånat med nya bottennivåer. ”Sluta blunda tjockisar! Nu sätter vi hälsan i fokus” och ”Överviktiga är fula, lata och oattraktiva” är några av de mest uppmärksammade citaten. Det blev också ramaskri när Zytmierska 2011 bloggade ”Vår barnflicka har rymt. Hon är en enkel bondjänta från Polen. Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige.”
I våras hävdade Katrin Zytomierska på Instagram att hennes företags fiskolja boostade immunförsvarets inför corona. Hon stämdes då av Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.
Linnéa Claesons plagiat
Med instagramkontot @assholesonline började Linnéa Claeson 2014 bemöta sexuella trakasserier och kränkningar från män med bitsk och humoristisk ton. Snart visste alla vem feministen med det regnbågsfärgade håret var. Men 2019 kom krisen: Linnéa Claeson anklagades för att ha fabricerat och överdrivit sina berättelser om trakasserier och för att kapitalisera på aktivism. Hon misstänktes dessutom ha plagierat två av sina Aftonbladet-kolumner.
Själv erkände influencern att hon klipper och klistrar i sina chattar med sexister för att få texten att rymmas i en bild. Linnéa Claeson fick även kritik när hon poserade på bild med förintelseöverlevaren Hédi Fried för att i samma andetag uppmanade följarna att rösta på henne i ”Let’s Dance”.
Låtsades äta pasta
På sin resa i Venedig 2018 beställde influencern Johanna E Olsson in en pasta på en restaurang – bara för att kunna posera med den. ”Livet när man är gluten- och laktosintollerant!” skrev hon på Instagram och avslöjade att hon efter fotot gett bort pastan till en hemlös. Under modeveckan i Paris samma år skapade samma profil en ny storm när hon photoshoppade in sig själv i olika bilder från staden. I verkligheten hade vädret varit för dåligt för att ta de foton som hon lovat en annonsör, förklarade hon.
Kissies barnmats-bantning
Alexandra Nilsson bloggade länge under namnet Kissie och gav här flera tips på extrema dieter. 2011 förespråkade hon bantningspiller i kombination med barnmat på burk, inlägg som enligt boken ”Badfluence?” fick barnmaten att sälja slut i vissa butiker. Idag har Alexandra Nilsson släckt ner bloggen, gjort upp med de gamla idealen och postar istället kroppspositiva bilder på Instagram.