2. Digiscen
På den digitala plattformen Digiscen finns teater- musik- och dansföreställningar från olika svenska scener, både för vuxna som för barn och ungdom. En del är gratis, andra kostar en liten slant. Ett av de senaste projekten som ligger uppe är 7MIN, en serie filmatiserade kortpjäser, baserade på mötet mellan journalist och dramatiker. Här finns också Operafabrikens uppsättning av ”Romeo & Julia” samt dansföreställningen ”Lövet” som tar avstamp i en klassåterträff.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
3. Digital Theater
På brittiska Digital Theater väntar klassiker som Arthur Millers ”Häxjakten” (om häxprocesserna i Salem), Shakespeares ”Mycket väsen för ingenting” och Ibsens ”Ett dockhem”. Du kan välja mellan att hyra under en begränsad tid eller köpa föreställningen. Här finns teater, musikaler, dans och opera.
4. ”Staden”
“En podcast om arkitektur, stadens utveckling och hela arbetet med att skrapa lite på fasaden.” Bakom ”Staden” ligger Dan Hallemar, chefredaktör för tidskriften Arkitektur, och Håkan Forsell, urbanhistoriker och författare. De två tar med lyssnaren på en pedagogisk arkitekturresa världen runt och traskar bland annat runt i Antwerpen, Malung och Moskva. Här finns också ett och annat temaavsnitt med namn som “Tjuv och polis”, “Turistens blick” och “Dödens stad”.
5. ARS17+
Kiasma, Helsingfors museum för samtidskonst, arrangerar med ojämna mellanrum ARS, en utställning som siktar in sig på en aktuell sektion av den samtida konsten. I år är temat det digitala samhället och utställningens namn Hello World! Museet har även skapat en plattform på nätet, ARS17+. Här presenteras verk av 16 konstnärer som alla tar sig an vår relation till internet. Bland de medverkande finns namn som varit tongivande under de senaste årens digitala konstrevolution: Amalia Ulman, David Blandy, Ed Fornieles och Rachel Maclean.
6. Dramaten Play
Den svenska nationalscenen filmar sedan 2015 ett urval av sitt utbud av föreställningar, samtal, podcasts och seminarier och gör det tillgängligt på Dramaten Play. Bland det som legat uppe under försommaren finns serien ”Den dramatiska asylen” och den musikaliska talkshowen ”Hiphoptexter med Ametist”. Det finns även “bakom kulisserna”-material – peruk- mask- och kostymateljéerna får ett besök och vi bjuds in på “Dramatens arbetsmarknadsdag”. Fokus ligger på extramaterial och inte på hela föreställningar.
7. Net Art Anthology (Rhizome)
Rhizome är en organisation som går i bräschen för digital konst och projektet Net Art Anthology handlar om att bevara och att återberätta historien om nätkonst sedan 1980-talet fram till i dag. På webbsidan presenteras ett nytt verk varje vecka, samtidigt publiceras en till-hörande essä på Rhizome.org. Net Art Anthology lyfter gärna fram svårigheten med att sätta in internetbaserad konst i ett historiskt perspektiv, inte minst eftersom många verk inte går att se med dagens uppdaterade teknik som inte stöder äldre versioner. Det allra första verket på sidan var VNS Matrix “A Cyberfeminist Manifesto for the 21st Century” från 1991.