1. Vem ska ta tag i det?
Den som vill veta mer om varför det är orättvist med klimatförändringar och vad du kan göra för att förhindra dem, bör läsa Jens Holms bok ”Om inte vi, vem?: politiken som räddar klimatet och förändrar vänstern”.
Vänsterpartisten Holm förklarar sambandet mellan det lokala och det globala hållbarhetstänket, och hur små val kan ha stora konsekvenser långt bort. Boken handlar också om hur vänsterpolitiken måste ändra fokus, från den traditionella gubbvänstern där klasskillnader och lokala orättvisor är i fokus, till ett bredare perspektiv där både miljö och människor kan må bättre tillsammans.
Titel: ”Om inte vi, vem?: politiken som räddar klimatet och förändrar vänstern”
Författare: Jens Holm
2. Smart mat
Alla vet väl vid det här laget att kött är mindre bra för klimatet. Personerna bakom matbloggen ”Våra oköttsliga lustar”, Amanda Hellberg och Eveline Johnsson, hjälper oss att gå steget längre. I sin bok ”Ta tillvara: 53 vegetariska resträtter som gör miljö och plånbok glada” tipsar de om hur lätt, gott och billigt det är att laga mat av rester. Varje år slänger vi 28 kilo mat per person om året. Det är dags att stoppa matsvinnet och slippa gå till affären i sommar. I boken presenteras 53 rätter av ingredienser som ofta är bortglömda i skafferiet eller kylskåpet men som det är dumt att kasta bort.
Titel: ”Ta tillvara : 53 vegetariska resträtter som gör miljö och plånbok glada”
Författare: Amanda Hellberg och Eveline Johnsson
3. ”Rund och god ekonomi”
”Donut-ekonomi” är inte en bok om söta bakverk med hål i, utan ett förslag på ett framtida ekonomiskt system. Systemet är cirkulärt, där alla samverkar och är viktiga på olika sätt. I en fungerande donut-ekonomi samverkar det mänskliga välståndet med en välmående levande värld, som the Guardians George Monbiot formulerade det i en recension. Författar till boken är Kate Raworth, nationalekonom med arbetslivserfarenhet från både FN:s utvecklingsprogram och Oxfam. Raworth föreslår sju nya vägar till ett nytt ekonomisk system där det inte finns någon motsättning mellan välstånd och att bidra till att förstöra eller förbruka för mycket av jordens resurser.
Titel: ”Donutekonomi. Sju principer för en framtida ekonomi”
Författare: Kate Raworth
4. Efter ”Binas historia”
”Blå” är den fristående fortsättningen på norska Maja Lundes succébok ”Binas historia” från förra året. Efter den första bokens framgång började Lunde planera för ett större arbete om fyra böcker som på olika sätt behandlar de stora klimatförhandlingar som jorden just nu genomgår i romanform. Den första boken utspelas sig vid flera olika tillfällen och åratal, vilket kommer igen i ”Blå”. År 2017 seglar Signe, snart 70 år, iväg på båten Blå för att konfrontera sin ungdomskärlek. Hon är inte rädd, men har en märklig last som den som läser boken kommer få veta vad det är.
I framtiden, 2041, är situationen annorlunda. Klimatförändringarna har tvingat den unga pappan David på flykt i ett Europa som är splittrat mellan syd och nord. Upptäckten av en segelbåt gömd i en övergiven trädgård förändrar dock allt.
Titel: ”Blå”
Författare: Maja Lunde
5. På tur i naturen
I romanen ”Gubbas hage” tar den nyligen nobelprisnominerade Kerstin Ekman med läsaren på en vandring genom flera år av möten med olika djur och växter. Många av dem, menar hon på, är döda sedan länge. ”Gubbas hage” är en berättelse om utdöende mångfald utifrån Kerstin Ekmans egna upplevelser, tankar och observationer under de 84 år hon levt här på jorden. Framförallt är det hennes egen trädgård på Roslagen som står för inspirationen. Den vackraste dagen på hela året är enligt Ekman den dag då allt börjar blomma.
Titel: ”Gubbas hage”
Författare: Kerstin Ekman
6. Fossilfritt liv i norr
I SVT:s serie ”Storuman Forever – om människor och klimatet” försöker makarna Björn Ferry och Heidi Andersson övertyga hela sin hemort Storuman om att leva ett fossilfritt liv. De inser att det är svårt att åstadkomma riktiga förändringar utan att få med sig samhälle, politiker och kommunen, men skam den som ger sig. Oron för hur stora klimatförändringar kan komma att påverka allas våra liv i framtiden och vad vi här och nu kan och inte kan göra, uppnå och försöka med står i fokus i den här inspirerande serien om fem delar. Om de lyckades få ner Storumans klimatpåverkan eller inte avslöjas i seriens sista del.
Titel: ”Storuman Forever”