– Helt plötsligt hade jag tid över och jag funderade på vad jag skulle hitta på. Jag satte mig vid datorn och skrev en förfrågan riktad till män som låtit sitt ansiktshår växa under november, om någon skulle vilja få mustaschen förevigad. Döm om min förvåning när det kom tio helt okända människor till min studio i utkanten av Växjö, säger Anna Nordström.
”Bilder påverkar ofta mer än ord”
Responsen gjorde att hon året därpå, 2016, valde att spinna vidare på konceptet. Män med olika bakgrunder och ansiktsbehåring strömmade till biblioteket där hon hade satt upp sin mobila studio och nu är resultatet färdigt i form av utställningen ”53 blå mustascher”.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Män är verkligen stolta över sitt ställningstagande – och kanske över sin nya look. Bilderna i utställningen visar de fina mustascherna från alla jag träffat under dessa två tillfällen. För mig känns det som ett ganska lättsamt sätt att öka medvetenheten kring prostatacancer, kan jag använda mitt verktyg för att lyfta frågan så är jag nöjd. Bilder påverkar ofta mer än ord.
November är den månad som prostatacancer lyfts fram lite extra och det har blivit allt vanligare att män låter sitt ansiktshår växa under 30 dagar för att uppmärksamma sjukdomen. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män som årligen drabbar 10 000 i Sverige, i dag är det nära 100 000 män som dagligen lever med diagnosen.
– Det rosa bandet för kvinnor är välkänt, men prostatacancern har inte alls fått den uppmärksamhet som den borde. I dag behövs bara ett enkelt blodprov för att se om du är drabbad, tyvärr är det fortfarande mycket tabu som råder kring sjukdomen och symptomen är svåra att prata om för många.
Både kommersiellt och konstnärligt
I grunden är Anna Nordström utbildad sociolog och det har påverkat hennes sätt att utforma sina fotoprojekt. Hon jobbar både kommersiellt och konstnärligt och har tidigare blivit prisad för att uppmärksamma bland annat bröstcancer och könsroller. Utställningen ”53 blå mustascher” pågår fram till den 12 november på stadsbiblioteket och frågar man henne om vad som varit roligast med genomförandet så berättar hon att det har varit alla möten.
– Det är så kul att göra något ”på riktigt” och det känns verkligen bra att genom bilder uppmärksamma den här fruktansvärda sjukdomen. Vi måste bli bättre på att prata öppet om prostatacancer och genom mustascherna har jag fått ta del av så mycket engagemang och personliga historier. Männen har kämpat och odlat, förfärats av hur mustaschen växt. Men de har stått ut med kliandet, att sambon klagat och att mat fastnat i skägget. De har inspirerat mig och jag är övertygad om att de kan inspirera andra.