Här är deras bästa tips.
1. Osynliggörande
När någon förminskas genom bristande respons, tystnad eller att uppmärksamheten ägnas åt till exempel mobilen i stället för att lyssna när hen pratar. Det kan även handla om att någon tar åt sig äran av andras förslag eller forskning.
Motstrategi: Den huvudsakliga motstrategin mot osynliggörande är att synliggöra den som blir osynliggjord. Det kan handla om allt ifrån vem som tilldelas skitgörat och vem som blir skickad på kurs på jobbet – till vem som hörs på möten och vilka grupper som syns i medierna.
KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
2. Förlöjligande
Det du säger kan förvandlas till ett löjeväckande skämt. Eller så flyttas fokus från det du säger till din kropp, ditt utseende eller sexualitet. Förlöjligande kan även uttryckas genom stereotypa generaliseringar, till exempel rasistiska, homofoba eller transfoba.
Motstrategi: Mot förlöjligande kan det ofta fungera bra att ställa frågor. Frågan kan inledas med en upprepning: ”Nu kallade du mig för X, hur menar du då?” Det ger dig tid att reagera, och kan få den som uttryckte sig olämpligt att tänka efter.
3. Undanhållande av information
Vissa informeras andra inte, antingen medvetet för att trycka ner, eller informellt för att ”spontana” kretsar uppstår där vissa exkluderas och därigenom fråntas möjlighet att påverka.
Motstrategi: Se över och tydliggör den interna kommunikationen. Får alla den information de behöver, och i tid? Det är ledningens ansvar att det finns bra rutiner för information, diskussion och beslut. Men föregå med gott exempel själv. I akut läge kan det vara bra att begära time out för att återkomma när alla har hunnit sätta sig in i frågan.
4. Dubbelbestraffning
Hur du än gör duger det inte. När härskartekniken utövas finns det inget sätt att göra ”rätt”, det görs hela tiden en negativ tolkning av ditt arbete, ditt beteende eller dina beslut.
Motstrategi: Skruva upp volymen på dina känslor. Lyssna på dig själv och stå upp för din yrkeskunskap eller din känsla för vad som är okej. Ta din egen bedömning av en situation på allvar och sätt ord på den. Tydliggör för dig själv och andra vilka dina
prioriteringar är och varför.
5. Påförande av skuld och skam
En härskarteknik där offret tillskrivs ansvar för en kräkning. Den som säger ifrån får höra sådant som: ”Du överreagerar, du har ingen humor, du är en paragrafryttare ...” Härskartekniken kan även utövas organisatoriskt, du upplever skam när du inte får tillräckliga resurser för att göra ett fullgott jobb.
Motstrategi: Intellektualisera situationen. Försök distansera dig från känslan av skuld och skam och se till de faktiska förhållandena. Fråga dig om du skulle se på situationen likadant om det till exempel var en vän som var drabbad. Synliggör vem som är ansvarig för problemet.
Här kan du läsa en intevju med författarna bakom boken ”Fem härskartekniker Femtio motståndsstrategier”.