Rock, pop, rockabilly, music hall, punk, synth, metal, disco. Queens låtlista innehåller något för alla. Alla bandets medlemmar skrev låtar – och alla fyra hade låtar på 20 i topp på Billboardlistan. Bredden på musikstilar gjorde det också svårt för bandet och skivbolaget att bestämma vilka låtar som skulle släppas som singlar.
Ett exempel är att Queen kreddar Michael Jackson för att ”Another one bites the dust” blev en succé. Jackson, som var ett stort fans, propsade på att låten var en hit och att den skulle släppas som singel. Den toppade Billboardlistan i fyra veckor och är än idag bandets bäst säljande singel.
Att musikstilarna varierade så mycket kan ha berott på en kreativ rastlöshet, där bandmedlemmarna hela tiden sporrade varandra att testa nya saker. Inte ens skivbolaget hängde med alla gånger – som med ”Bohemian Rhapsody”. En sex minuter lång låt var otänkbar att släppa som singel i en tid när i princip alla låtar klockade in på under tre. Men bandet stod på sig och smugglade ut låten till radiolyssnarna, varpå skivbolaget fick ge sig. Nu är låten en av de mest sålda singlarna i världen någonsin.
En fenomenal frontman
Han har gång på gång röstats fram som en av musikhistoriens bästa sångare – vilket alla som har försökt sig på att karaokesjunga Queen snabbt förstår. Han behärskade alla sångstilar, från de softa kärlekslåtarna via full rockröst till falsett.
För ett par år sedan presenterades forskning om vad det var som gjorde hans röst så bra. En starkt bidragande orsak sägs ha varit att han var baryton (sångläget mellan de låga basarna och höga tenorerna) men att han ofta sjöng i tenorläge, vilket gav rösten mer kraft och en pressad klang – som Mercury kontrollerade till fullo.
Mercury var en gudabenådad kompositör och skrev de flesta av bandets stora hittar, som ”We are the champions”, ”Killer queen” och ”Don’t stop me now”.
Han var också en storslagen scenpersonlighet och showman, som höll publiken i sin hand oavsett om det handlade om 200 pers på en rockklubb eller 70 000 på Wembley. Han hetsade, flörtade och växelsjöng med åskådarna på ett sätt som sägs ha fått var och en att känna sig som en viktig del av bandets framträdande.
Fläskigt briljant stämsång
Förutom Freddie Mercurys unika röst hade även trummisen Roger Taylor – förutom en hårdrocksröst – även ett stort omfång. Det är till exempel han som sjunger de högsta tonerna i operadelen av ”Bohemian Rhapsody”. Även Brian May sjöng, både live och på skivorna, vilket gjorde att bandet fick sitt speciella sound med många närmast körliknande bitar och avancerade stämmor. Mest påtagligt är det kanske i ”Bohemian Rhapsody” och ”Good old-fashioned lover boy”, men a cappella-introna till ”Somebody to love”, ”Bicycle Race” och ”Fat bottomed girls” är bra exempel på bandets briljanta stämsång. Producenten Roy Thomas Baker fick också bandet att göra flera sångpålägg, så det blev extra fläskigt.
På Youtube finns en hel del versioner med bara rösterna – väl värda en lyssning för den som vill imponeras av både arrangemangen och hur samsjungna medlemmarna var.
Ett omisskännligt sound
Det behövs inte många sekunder musik för att identifiera Queens speciella sound (vilket filmmakarna bakom den nya filmen om bandet utnyttjar genom att göra om 20th Century fox-fanfaren med distade gitarrer…).
Basgångar som är hela låtens riff, Mercurys röst, ylande gitarrer, pampigt piano, call & response mellan höger och vänster högtalare, mäktiga trummor, stämsången, växlingarna mellan blodigt allvar och klacksparks-nonsens.
Bandets låtar var också mästerligt ackordsatta och arrangerade, långt ifrån mycket av den enkla pop eller rock som spelas på radio nu för tiden. Ofta händer det något nytt innan lyssnaren hinner bli uttråkad: ett break, ett solo, ett tillfälligt kast in i en helt annan musikstil.
Resultatet är svårt att värja sig mot. Som det står i en bild som snurrat en del i sociala medier: ”If Bohemian Rhapsody starts playing and the person you’re with does not start singing along and at least attempt the different voices, you really need to leave them alone. You just don’t need that kind of negativity in your life.” Det ligger något i det.
Bandets superkända fans
Att The Ark eller The Darkness inte hade funnits utan Queen är ingen nyhet. Men även så skilda akter som Iron Maiden, Nirvana, Muse, Red Hot Chili Peppers, George Michael, Lady (Radio) Gaga och Katy Perry säger sig ha inspirerats av Queen.
Radiohead-sångaren Thom Yorke säger att han var åtta år när han bestämde sig för att bli rockstjärna – efter att ha sett Queen-gitarristen Brian May på tv. Adele, en av vår tids absolut mest uppskattade sångerskor – både av kritiker och publik – säger sig vara ”Queens största fan”.
Att bandet är populärt bland andra musiker har också visat sig i alla samplingar och covers. Eminem, Gwen Stefani, Lady Gaga och Vanilla Ice är bara några av de otaliga artister som har lånat bitar av Queens låtar och gjort dem till sina egna. Dessutom har bland andra Pink, Foo Fighters, Celine Dion och Metallica gjort covers.
Dessutom tar Mike Myers, som spelar en biroll i "Bohemian Rhapsody" på sig kredden för att låten med samma namn nådde ut till nya fans. Han säger att hans medverkan i "Wayne's world" stod och föll med att den numera klassiska scenen när Wayne och Garth diggar i sin bil skulle tonsättas med den och inte en Guns 'n' Roses-låt, som filmbolaget ville. När filmen kom klättrade låten upp till en andraplats på Billboardlistan – nära 20 år efter att den släpptes.