Göran (Folke Sundquist) har sommarledigt från universitetet och tillbringar lovet hos sin farbror ute på landet. Han möter Kerstin (Ulla Jacobsson) och de blir båda blixtförälskade. Det unga parets havs-badande och mys i vassen lade grunden för myten om ”den svenska synden”, men Arne Mattssons klassiker blev inte bara skandalomsusad utan även första svenska film att vinna Guldbjörnen i Berlin.
2. ”SOS – en segelsällskapsresa” (1988)
En kulturkolumn i Aftonbladet i början av 2000-talet liknade hjärnan bakom Sällskapsresan-filmerna med självaste midsommar: “Lasse Åberg är som en svensk midsommarafton. De flesta skrattar och har kul, en del blir förbannade, några kräks bakom ladan. Men nästan alla går dit.” Och visst hakade många svenskar på de maskeradklädda Stig-Helmer och Ole på snofsigt midsommarfirande i skärgården.
3. ”Sommarnattens leende” (1955)
Ingmar Bergmans stora internationella genombrott utspelar sig en midsommar runt det förra sekelskiftet. Tre par och en handfull av dessas bekanta, närstående och älskare samlas på en skånsk herrgård för att fira midsommar. Det finns dock en baktanke med inbjudan, en förhoppning om att kunna möblera om en del i kärleksrelationerna. Har även inspirerat Woody Allens ”En midsommarnatts sexkomedi”.
4. ”Sommaren med Göran” (2009)
Nyblivna singeln Göran (Peter Magnusson) hamnar i jakten på sin drömkvinna på ett överklassigt midsommarfirande på västkusten. Hans oförmåga i sociala sammanhang ligger honom i fatet och han är ingen mästare på att tolka omgivningens signaler, framför allt inte från de kvinnor han är romantiskt intresserad av.
5. ”Midsommar” (2003)
Ingredienserna är välbekanta i detta dansk-svenska thrillerdrama. Ett kompisgäng på midsommarfirande i vacker men enslig skogsmiljö. Ett mystiskt dödsfall i det förgångna. En skum karaktär (Per Oscarsson) smyger runt i skogen. Märkliga saker börjar hända och en lokalbo med smak för Det okända (Tuva Novotny) är den enda som tar det på allvar.
LÅTAR
1. ”Midsummer” (Red Dance) - Christian Kjellvander
2. ”Midsummer Night’s Scene” - John’s Children (med Marc Bolan)
3. ”Midsummer New York” - Yoko Ono
4. ”Sverige” - Kent
5. ”Frou-Frou Foxes In Midsummer Fires” - Cocteau Twins
6. ”Midsommarnatt” - Eddie Meduza
7. ”Midsummer Night” - Troll
8. ”Visa i midsommartid” - Anita Lindblom
9. ”En midsommarnattsdröm” - Håkan Hellström
BÖCKER
1. ”Farlig midsommar” – Tove Jansson (1954)
Juni månad är hiskeligt varm men stillsam i Mumindalen. Så får en vulkan på en ö långt i fjärran ett utbrott, en tsunami skapas och snart drar en flodvåg in över dalen. Muminfamiljen tar skydd på taket till sitt hus men vattenlinjen fortsätter att stiga. När en teater flyter förbi hoppar de ombord och midsommarnatten förvandlas till en farofylld resa.
2. ”Midsommarvals” – Viveka Lärn (1999)
Det är försommar i Saltön och ortsborna blandas med badgäster. En av nykomlingarna är den unga änkan Sara som tar jobb på lokalkrogen Lilla hunden. ”Midsommarvals” är den första av Viveca Lärns sju böcker om Saltön och dess invånare, vilka även spelats in för tv. Perfekt läsning för den som vill ha en solig skröna fylld av salta vindar och fiskebåtar men där ett och annat mörkt moln också tillåts dra in över det lilla västkustsamhället.
3. ”Fröken Julie” – August Strindberg (1888)
Under logdansen slår attraktionen ner som en blixt mellan grevens dotter Julie och hennes fars tjusiga betjänt Jean. Deras möte utvecklas under natten till ett vin-rusigt maktspel mellan två människor som båda söker efter en plats att höra hemma på. Det strindbergska triangeldramat utspelar sig i köket på en sörmländsk herrgård en midsommarnatt och kretsar kring klass, kön och passion.
4. ”Den elektriska kaninen” – PC Jersild (1974)
På midsommarafton samlas djuren till en kongress på Skansen, en av dem är haren Holger som är elektrisk kanin på en kapplöpningsbana för hundar. Här diskuterar djuren sina arbetsmiljöproblem men blundar helst för elefanten i rummet: människornas systematiska dödande av dem. Och istället för att kritisera djurfabrikerna lyfts positiva aspekter fram: de skapar ju en ny typ av gemenskap. Förresten är djurfabrik inget vidare ord att använda, kongressen enas om att ”samfarm” är bättre.
5. ”En midsommarnattsdröm” – William -Shakespeare (cirka 1595)
Den shakespearska midsommarnatten är en magisk tid då mycket ställs på ända och den mäktiga älvadrottningen Titania blir kär i en åsna. Med god hjälp av den okynniga Puck flyger amors pilar i alla riktningar och känslorna mellan de fyra ungdomarna Lysander, Demetrius, Helena och Hermia blir allt mer komplicerade.
6. ”En midsommarnattsdröm” – Arne Dahl (2003)
”Alldeles stillsamt öppnade hon sin väska och la ner buketten med sju sorters blommor intill den hopfällda schweiziska fällkniven.” Arne Dahls specialenhet för våldsbrott, A-gruppen, får det allt annat än lugnt veckan innan midsommar – istället för att varva ner inför semestern tvingas de ta sig an en mördare inspirerad av Shakespeares upptågs-makare Puck. Dahls deckare levererar även en moralfilosofisk frågeställning: Kan det vara rätt att mörda?
7. ”Älskande par” – Agnes von Krusenstjerna (1933)
I den femte delen av Agnes von Krusen-stjernas romansvit om Fröknarna von Pahlen möts släkt och vänner för att fira midsommar i von Pahlens villa i Nynäs. Romanerna, fyllda av kvinnoporträtt och kvinnlig (inte enbart heterosexuell) sexualitet, orsakade under 1930-talet en hätsk kulturdebatt, Pahlen-fejden.