BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är för att där i början så hoppade man över festival nummer 13 och gick direkt på 14. Så egentligen borde den 40:e festivalen hållas nästa år, säger filmfestivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.
Av vidskeplighetsskäl har man alltså sedan dess satt fel nummer och således hölls förra året den 39:e upplagan av filmfestival.
– Det där har gnagt så mycket så vi parerade det genom att fira den 13:e festivalen i efterhand. Nu fredagen den 13 januari arrangerade vi en endagarsfestival och visade filmer som inte visades då genom teaterperformance.
När man nu med gott samvete ändå kan fira den 40:e festivalen så ser man till att slå på den stora trumman.
– Festivalen invigs på 40 olika platser, inklusive Bergmanscenter på Fårö. Invigningsfilmen är världspremiären på Tom of Finland, säger Jonas Holmberg.
Tom of Finland handlar om konstnären och gayikonen Touko Laaksonens spektakulära liv och visas traditionsenligt som invigningsfilm på Draken. Men i år streamas filmen alltså även till 39 andra biografer.
För att uppmärksamma jubileet ytterligare så släpps boken Draken och demonerna i morgon, lördag.
– Den tecknar historien om hur Göteborg film festival har gått från litet entusiastinitiativ på studentkåren till att bli en av Europas största filmfestivaler som det är i dag. Då kommer det också att hållas ett seminarium om festivalens historia och så blir det som en liten födelsedagsfest på kvällen.
De har även bjudit in tidigare festivalchefer i ett retrospektiv för att välja sin absoluta favoritfilm från sina år på festivalen.
Samisk film i fokus
Festivalen har två större teman i år. Det ena är Sápmi, där samisk film lyfts fram, och det andra kallar de ”Gudar och människor”.
– Samisk film har blivit väldigt intressant de senaste åren. Det har kommit många nya intressanta filmskapare. Många har gjort kortfilmer, men vi har även Amanda Kernells Sameblod som är den första samiska långfilmen på tio år. Det är en helt fantastisk film som är med i vår tävling Dragon Award Best Nordic Film med pris på 1 miljon kronor.
För den internationella filmbranschen är Göteborg film festival mycket den nordiska festivalen.
– Många internationella gäster kommer för att se nordisk film och det senaste av trender här. Vi brukar säga att vi ska ta världens bästa filmer till Norden, och Nordens bästa filmer till världen.
Genrebenämningen ”Nordic noir” har de senaste åren blivit ett begrepp som har slagit hårt i filmvärlden och så mycket längre norrut än Sápmi är svårt att komma.
Religionens plats
I ”Gudar och människor” tar sig festivalen an religionen och dess plats hos människor och samhällen.
– Det har sin utgångspunkt i de heta diskussioner som förs, inte minst i Europa och Mellanöstern, om religionens plats. Finns det motsättningar mellan religionsfrihet och andra friheter? Vilken plats ska den ha i ett samhälle? Och så vidare.
Olika filmer från hela världen tar sig i det här temat an religioner från olika kontexter. Även där blir det ett flertal seminarium. Det blir även specialvisningar av filmer i Domkyrkan, Göteborgs synagoga och i Göteborgs moské.