I veckan publicerade SVT en dokumentär om den våldtäktsanklagade komikern Soran Ismail. 2017 anmäldes han för sammanlagt sex stycken våldtäkter och fyra fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst och ett fall av olaga hot. Mål som alla blev nedlagda i brist på bevis.
Dokumentären följer hans process från hyllad humorstjärna till att plötsligt försvinna helt från rampljuset. En publicering av SVT som fått hård kritik, bland annat från debattörerna Cissi Wallin och Maria Sveland.
– Precis som många andra kvinnor blev både jag och Cissi upprörda över dokumentären om Soran Ismail. Det har varit flera program nu där sexualbrottsanklagade män ges medialt utrymme. Soran-dokumentären är bara ett exempel i raden. Den direktsända presskonferensen med Göran Lambertz nyligen är ett annat. SVT:s flaggskepp ”Uppdrag granskning” har också gett utrymme åt en annan sexanklagad man, säger Maria Sveland.
Hon tycker att proportionerna i debatten är skeva.
– Vi lever i en värld där 50 procent av alla kvinnor blir utsatta för sexbrott under sin livsstid. Var finns programmen med deras berättelser? Om hur det känns för dem när deras förundersökningar blir nedlagda? säger Maria Sveland.
250 000 på ett dygn
Samma dag som Soran Ismail-dokumentären publicerades på SVT Play startade debattörerna en crowdfunding ihop med ett gäng kvinnliga journalister och opinionsbildare för att kunna göra en egen metoo-dokumentär. Denna ska de senare erbjuda SVT att köpa in och sända.
– Vi ville därför göra nåt konstruktivt, något mer än att bara vara arga. Vi vill göra en dokumentär där vi ger utrymme till kvinnor som får berätta hur det kändes att polisanmäla, och vilka konsekvenser det har fått för deras liv. Ta kvinnan som polisanmälde Göran Lambertz till exempel, hon kan exempelvis inte bo på sin hemadress just nu, säger Maria Sveland.
Efter knappt ett dygn hade insamlingen på Gofundme nått 250 000 kronor.
– Detta visar bara på hur många kvinnor där ute som kokar och som är förbannade på skevheterna och vilkas röster som får höras i det här medielandskapet, säger Maria Sveland.
Tror ni att SVT nappar?
– Det borde de vilja för att balansera, annars finns det andra alternativ för oss. Men det känns också skönt för oss att starta detta som en fri produktion utan en ängslig SVT-chef vakandes över oss.
Imorse kom nyheten om att SVT själva planerar en dokumentärserie om metoo-hösten 2017. Vad tänker du kring det?
– Det var ju inte så oväntat, men jättevälkommet. Det är inte så att det gjorts för många sådana här produktioner precis. Jag hoppas på politisk skarphet utan den mängd av ängslighet som har präglat flera av SVT:s tidigare produktioner.
Kristin McMillen
Anna-Maria Carnhede