Inte undra på att det är idylliskt då koloniföreningen håller till i "Vackra bäckens dal". Det är lugnt och tyst. Att vägen till Matfors går bara några hundratals meter därifrån märker man inte alls av.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det som började för 100 år sedan, för att "mindre bemedlade arbetare" skulle få chansen att odla potatis och grönsaker till sin försörjning, har med tiden blivit en förening av entusiastiska odlare.
– Det som förenar oss nu är vårt stora intresse för trädgårdsarbete och odling, konstaterar Jan Asklöf.
Koloniföreningen Arbetsglädje består av 65 kolonilotter i varierande storlek och med olika typer av stugor. Mellan den 1 maj och den 30 september är det tillåtet att bo i kolonistugorna.
– Det är väl ett drygt tiotal av kolonisterna som bor här på sommaren. Vi andra väljer att pendla och sova hemma i våra riktiga bostäder, berättar Jan Asklöf.
Nya trender
Odlingen på lotterna har förändrats under åren.
– Ända fram på 70- och 80-talet var det vanligt att nästan hela kolonilotten användes för att odla potatis och morötter. Men i takt med att lagringsmöjligheterna har försämrats när matkällare och liknande har försvunnit har odlingarna förändrats, nu är det mycket mer kryddor, bär, buskar och blommor, säger han.
Men visst odlas det fortfarande både potatis och grönsaker.
– Det blir en helt annan smak när du tar upp dem och de är helt färska. Sedan blir det förstås inte sämre av att du vet att du har odlat dem själv.
Ingen "sommarstuga"
Numer är det också ett krav att du odlar för att få ha en kolonilott med stuga i Sidsjön.
– Det är inte tänkt att vara som en billig sommarstuga. Utan man ska sköta om kolonilotten och odla på den.
Att flera av kolonisterna härstammar från andra länder har också utvecklat koloniföreningen Arbetsglädje.
– De odlar lite andra saker. Då får vi lära oss av varandra. Det mångkulturella är väldigt viktigt, säger Jan Asklöf.