– Rent praktiskt måste du ha en plan för var hunden ska vara på dagarna. Att tänka att det löser sig håller inte. Det är ofta jättelång kö till hunddagis, och många har dessutom en gräns för hur stor hunden ska vara. Så har du tänkt köpa en större hund är det bra att vara medveten om det. Kanske har du en arbetsplats där det funkar att ha hund med sig, men tänk på att sådant kan förändras. Kanske får du en ny kollega som är allergisk? Då måste du ha en lösning. Fundera kring vad du har för nätverk, finns det folk där jag bor som kan hjälpa till att gå ut med hunden?
Valpar är gulliga, men passar inte alltid bäst
– Har man ett liv med ganska små marginaler, där man inte har möjlighet att förändra sin vardag så mycket, kan det vara klokt att skaffa en vuxen hund. Du kan inte räkna med att en hund anpassar sig efter ditt liv precis så som du önskar, men med en vuxen hund kan du titta efter någon som till exempel redan är van vid att vara på hunddagis, som har bott med barn om du själv har barn hemma. Då vet man att de viktigaste grejerna antagligen kommer funka. Valpen har förstås sina fördelar, som att det kan vara lättare med anknytningen. Vill du ha hund mer än din sambo så kanske sambon smälter lättare om ni skaffar en gullig valp.
Läs på om olika raser, men kom ihåg att alla hundar är individer
– Det är verkligen värt att göra ordentlig research om olika raser för att få en uppfattning om vilken hund som passar i ens liv, men man måste samtidigt vara öppen för att skaffa hund är lite som att skaffa barn. Alla är olika individer med olika egenskaper. Det är viktigt att förstå att du kommer behöva vara flexibel, att du inte kan räkna med något säkert. Och fundera flera varv, kanske är en Golden retriever ofta en bra barnhund, men samtidigt är det en stor hund. Vill du att dina barn själva ska kunna gå ut med den är det kanske bättre att skaffa en mindre hund trots allt.
Kolla upp vilket ansvar du har
– Svenska kennelklubben har många bra tips till dig som har tänkt skaffa valp, som vad du behöver tänka på rent praktiskt. Det har också precis kommit en uppdatering av djurskyddslagen som man kan läsa på Jordbruksverkets hemsida under rubriken ”Nya regler för hund- och kattägare”. Den är väldigt bra och konkret, och det blir tydligt vad som du hundägare faktiskt måste leverera till din hund. Om du läser den och känner att det där kommer jag kanske inte kunna uppfylla just nu, ja men då kanske du ska vänta med att skaffa hund.
Lyhördhet och öppet sinne ger en bra relation
– För att relationen med hunden ska bli så bra som möjligt är det viktigt att verkligen försöka ha ett öppet sinne, att lära sig vad ens hund tycker om. Jag kanske tycker om gos, men gör hunden det? Verkar det som att den inte gillar att leka? Då kanske den vill leka på ett annat sätt. Studera din hund. När verkar den som gladast, och när verkar den stressad? Försök att verkligen lära känna individen, och ha inte för mycket förutfattade meningar. Låt hunden styra i början, låt den visa dig, då lär du känna den.
Tid gör hundlivet roligt
– Är det inte så roligt med hund som du hade tänkt dig? Jag tror att man måste komma ihåg att det blir som roligast om hunden tycker att du är det roligaste som finns. Lägger man lite tid på att få en bra relation, så att hunden känner att det här är en människa som lyssnar på mig, tar mig på allvar, gör så att jag har roligt, och ger mig trygghet, då blir det ofta en trygg och glad hund och du får väldigt mycket tillbaka. För mig har hundlivet också blivit roligare när jag har gått kurser, träffat andra med hund, och hittat miljöer och situationer där hunden får glänsa.
Låt barnen vara delaktiga, men kom ihåg att du som vuxen har ansvar
– Att barnen är drivande i att familjen skaffar hund är inte ovanligt, men man måste alltid tänka att det är en vuxen som har ansvaret för hunden. Och inse att hunden lever i kanske 15 år, barn växer, ändrar intressen och hinner kanske flytta hemifrån. Jag tycker absolut att man kan skaffa hund med sina barn, många växer av ansvaret, och uppmuntra barnen att engagera sig. Men man måste inse att det inte är en liten grej att skaffa hund, och att det är den vuxna som måste se till att allt funkar.
Problembeteende har en orsak
– Om hunden beter sig problematiskt eller på ett sätt du inte gillar ska man alltid ställa sig frågan varför. Får den utlopp för sina behov, har den livssituation som passar den? Det kan vara bra att försöka göra en slags kartläggning. Hur mycket är hunden ute, hur mycket ligger den och sover? Är det något i vanorna som kanske behöver ändras? Handlar det om större problem, som att hunden visar aggressivitet, ska man alltid kontakta ett proffs. Det kan handla om något fysisk, att den har ont i ryggen till exempel. Man ska inte låta en hund gå omkring och vara arg på främlingar, utan att ta reda på varför.
Be om råd och hjälp, men från rätt håll
– Det är lätt att hamna fel om man söker hjälp. För att veta att du får råd från någon som är seriös så gå via Sveriges hundföretagare, där blir man listad om man jobbar utifrån seriös och vetenskaplig grund. Det finns också en Facebook-grupp som jag tycker är bra, Reko hundliv. Det finns de som kan vara ganska dömande om du kommer in och inte har några förkunskaper alls, men de flesta tycker det är fint att man vill lära sig. Generellt ska man alltid vara försiktig när folk är tvärsäkra, typ ”det där funkar alltid, på alla hundar”.
Genvägar är helt okej
– Det du upplever som ett problem, är det egentligen ett problem för hunden, för dig eller för omgivningen? Ibland kan man kanske göra förändringar som gör att problemet försvinner utan att du måste försöka lära hunden att vara en annan hund. Äter den böcker, ja men då kanske du kan flytta upp böckerna så att den inte når. Har hunden problem med hundmöten? Då kanske du kan ta omvägar där det inte brukar vara så många möten, medan den får träna på möten med några utvalda hundar. Den måste inte hälsa på alla. Fråga dig vilka problem som måste lösas, och vilka du kan låta vara. Man måste inte alltid göra allt till en konflikt med hunden, det kan vara okej att fuska.