Det amerikanska rättssystemet håller idag 2,3 miljoner fängslade. Det finns fler än 5 000 fängelser, länkade till varandra i ett parallellt samhälle som omsätter miljardbelopp. USA har en fjärdedel av världens samtliga fångar. Den här brittiska dokumentärserien tar dig med till Albany County, ett häkte dit misstänkta brottslingar – allt från småtjuvar till seriemördare – kommer i väntan på rättegång. De får berätta om sina liv, om fattigdom och social utslagning, om en framgångsdröm som alltid varit utom räckhåll.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inequality for all • Netflix
Ska du ägna 86 minuter av ditt liv åt en 70-årig ekonom som filosoferar om ojämlikhet? Absolut! Robert Reich utvecklar sina tankar från boken Aftershock: The next economy and America's future (2010). Det handlar om växande klyftor, om ett USA som i praktiken nu är skiktat i flera socioekonomiska nationer, med obefintlighet rörlighet dem emellan. 400 superrika amerikaner äger nu mer än landets 150 miljoner fattigaste.
KKK vs Black Power • SVT Play
”Documenting the fringe”, så beskriver journalisten Dan Murdoch sitt uppdrag. Att granska fenomen i marginalen – för att berätta något väsentligt om samtiden. Han har tidigare gjort dokumentärer om rasistiska sekten Ku Klux Klan och följd den radikala Black Power-rörelsen. Nu återvänder han till samma spänningsfält för att skildra Black Liberation Movement, som beväpnade patrullerar sina kvarter för att skydd invånarna mot kriminalitet – och polisens övergrepp. Det här är amerikansk polarisering på gatunivå, med frustration
Winter’s bone • Netflix
En thriller om en dotter som som söker sin hopplöse, metaamfetaminkokande far efter att denne försvunnit. Men det är också en inblick i det erbarmligt fattiga USA, ljusår från Washington, präglat av våld och missbruk. Ibland drar filmen åt den exotifierande blicken – titta på dem, hur osofistikerade de är! – men huvudsakligen är anslaget djupt medmänskligt.
Last week tonight • HBO
John Oliver rör sig i gränslandet mellan satir och journalistik, en genre som USA behärskar till fulländning (till skillnad från Sverige). Men hur är det möjligt att ens närma sig ett fenomen som Donald Trump? En gycklare som med hela sitt väsen är surrealistisk. ”Vi brukar ta något seriöst och förvandla det till komedi. Nu fick vi i stället ta något korkat och försöka övertyga folk om att det här är faktiskt är väldigt allvarligt”, säger Oliver till Dagens Nyheter.
Det 13:e tillägget • Netflix
Även här granskas det amerikanska fängelsesystemet, specifikt som upprätthållare av rasism.
Slaveriet avskaffades 1865. Det är det 13:e tillägget. Men ett subtilt undantag finns för straffarbete, och det har öppnat för en enorm industri som bygger på fängslande av minoriteter. Ava DuVernays dokumentär rör sig genom historien. Jim Crow. Richard Nixons kampanj mot kriminalitet. Ronald Reagans krig mot drogerna. Bill Clintons bidrag att den som fälls tre gånger har förverkat sin rätt till frihet.
The big short • Viaplay
15 september 2008 gick investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Chockvågorna gav hela världen en finanskris, som i sin tur tvingade människor från sina hem och från sina jobb. Men ingen kunde ju veta. Jodå. Den här filmen dramatiserar i ett furiöst tempo Michael Lewis bok Värstingar på Wall Street, med den talande undertiteln Rapport från en domedagsmaskin. Om du känner någon som hävdar att Wall Street har positiv verkan, tvinga den att se denna diagnosticering av de riktigt stora pengarnas psykopati.
Requiem for the American dream • Netflix
Fyra års intervjuer med Noam Chomsky destillerade till denna film där han – genom statistik, exempel och anekdoter – analyserar hela den amerikanska historien för att komma fram till slutsatsen att löftet om en gemensam och möjlig dröm från början varit falsk, och att den idag är mer falsk än någonsin tidigare. Deprimerande? Ja, men Chomsky drar också en linje mot nya möjligheter.a
Where to invade next • Viaplay
Michael Moore är inte de fina nyansernas regissör. Han är ständigt konfrontativ, ständigt upptagen med att påtala bristerna med sitt älskade USA. Här undersöker han vad USA skulle kunna lära sig av andra länder. Han ger sig ut på resa till Norge, Frankrike, Finland, Island med flera för att ”invadera” lösningar som han vill importera till USA. För att skapa ett mänskligare samhälle.
The Central Park five • SVT Play
En kvinna blir överfallen i Central Park i slutet av 80-talet. Fem tonåringar grips och erkänner brottet. Hon är vit, de är svarta. De döms till långa straff, men senare framkommer det att de är oskyldiga. Först efter en utdragen process beviljas de skadestånd av staden. Hur kunde det gå så fel? Och vad använde polisen egentligen för metoder för att tvinga fram erkännanden?