En ny säsong innebär ett antal spännande nya titlar hos bokförlagen. Selma Brodrej tipsar om 10 böcker att spana in lite extra under hösten, bortom de storsäljande namnen.
Supermodellen, skådespelerskan och influencern Emily Ratajkowski gjorde sig känd som dansare i musikvideon till Robin Thickes låt ”Blurred Lines” från 2013. De senaste åren har hon fått en bred läsekrets genom sina skarpa texter om skönhet, sexualitet, ytlighet och samtiden. Essäsamlingen ”Min kropp” har hyllats i USA och vi kan vänta oss ett liknande mottagande i Sverige.
Kräftsignaler
Lars Gunnar Erlandsson
Carlsson • Augusti
Är kräftan den nya ålen? Det låter åtminstone som att det finns likheter mellan Patrik Svenssons ”Ålevangeliet” och journalisten Lars Gunnar Erlandssons kommande bok ”Kräftsignaler”. Boken utlovas skildra kräftans mytomspunna plats, från de nordamerikanska sjöarna till inplanteringen i svenska vatten, vidare in i litteraturen och storpolitiken med inbjudna statschefer vid kräftfaten.
KÅPPI PEJST [copy paste] : om hur vi härmar USA mer än ever
Mats-Eric Nilsson
Ordfront • Oktober
Mats-Eric Nilsson har flera granskande böcker bakom sig och har bland annat vunnit en guldspade med boken ”Château vadå – Det okända fusket med ditt vin” 2019. Nu är han aktuell med en bok om amerikaniseringen som präglat oss alla, från hipsters till högerextremister. Kanske kan boken bli ögonöppnaren som får oss sluta stirra som dårar mot andra sidan Atlanten.
Roman
Lämna samhället
Tao Lin
It-lit Förlag • November
Den amerikanske författaren Tao Lin släppte sin första bok 2006. Sedan dess har han gjort sig känd som ansiktet utåt för den globala litterära strömning som brukar kallas alternativ litteratur eller ”alt-lit”, kännetecknad av autofiktion, sociala medier, och utgivning online. I ”Lämna samhället” skildrar han sin egen resa från Manhattan till föräldrarna i Taiwan. Förlaget beskriver boken som ”en mästerligt berättad roman om livet och konsten vid historiens slut”.
Åsnesommar
Andrea Abreu
Nirstedt/litteratur • Augusti
Översättning: Hanna Nordenhök
Andrea Abreu föddes på Teneriffa 1995 och ”Åsnesommar”, hennes debutroman, har fått ett varmt mottagande i Spanien. I boken följer vi en tioårig berättare och hennes bästa vän under en trög sommar på Teneriffa där folk tappar både humöret och förståndet. De två flickorna vaktar sina hemligheter och upptäcker alla delar av världen de kommer åt från sin ”inskränkta, pantade by där skvaller och vidskepelse markerar gränserna medan gymnasiekillar, bantningstips och dickpics tränger sig på utifrån”. Att Hanna Nordenhök dessutom ska ha gjort en strålande översättning av Abreus grova, kanariska slang bådar gott.
Rysslands förlorade seger
Arkadij Babtjenko
Ersatz • Augusti
Översättning: Ola Wallin
Den rysk-ukrainske författaren och krigsveteranen Arkadij Babtjenko skriver om sina dagliga betraktelser från Ukraina under det pågående kriget. Förlaget beskriver det som en skoningslös och humoristisk krigskrönika i realtid.
Spöket
Aase Berg
Kaunitz-Olsson • Augusti
Aase Berg debuterade 1997 med diktsamlingen ”Hos rådjur”, sedan dess har hon skrivit en hel del, bland annat ”Haggan” som kom ut 2020 och tog litteratur-Sverige med storm. I ”Spöket” undersöker hon relationen mellan människan och djuret och ställer djärva frågor som ”Bedrar vi oss inte när vi tror att vi förstår djuren?”. Kanske (förhoppningsvis) blir detta starten på Den Stora Husdjursdebatten.
Anomalin
Hervé Le Tellier
Éditions J • Oktober
Översättning: Cecilia Franklin
Detta är eventuellt TV-serien ”Losts” lite mer intellektuella kusin i bokform. En brokig skara människor hamnar på samma flyg från New York till Paris, något ”fullständigt ofattbart” händer och passagerarnas öden vävs samman. Le Telliers thrillerliknande romanen har vunnit Goncourt, det finaste av Frankrikes litterära priser och sålts i över en miljon exemplar sedan utgivningen 2020.
Allt jag äger och har
Anna Nygren
It-lit • September
Anna Nygren debuterade med romanen Hunger 2020 och fick fina recensioner. Nu är hon aktuell med ”Allt jag äger och har” vars handling är kryptisk men fängslande, åtminstone baserat på informationen som släppts om boken hittills. Något om tortyrmetoder, något om Mari Kondos städtips och ett jag som föraktar den som inte ser hens genialitet.
Poesi
Staten Systrarna Dikten
Sorin Masifi
Norstedts • September
Sorin Masifi debuterar med en diktsamling som beskrivs som ett arkiv över förluster. Med ”påtaglig auktoritet” ska författaren ha skrivit fram en berättelse som vävs samman med hjälp av citat, historiska händelser och bilder. Ett sorgearbete över en syster och en barndom med Kurdistan som fond.