Humoristisk seriebok som ger läsaren grunderna i feministiska begrepp som representation, samtycke, könsidentitet och intersektionalitet. Den franska författaren och tecknaren Mirion Malle är genusvetare i grunden och lyckas både pedagogiskt och roligt kasta ljus på patriarkatets dumma effekter. Tänkt målgrupp är 10–15 år, men helt ärligt finns också många vuxna som verkligen borde få denna i händerna. En lättillgänglig introduktion som ger aha-upplevelser.
”Saker jag hade velat veta när jag var 15”
Antologi, Diana Olofsson och Johanna Wester (red), (2017)
17 kända kvinnor delar öppenhjärtigt med sig av livsråd som de själv önskar att de hade vetat i tonåren. Det handlar om allt ifrån att hamna i ett dåligt gäng och ta sig ur rollen man råkat få i skolan (Anna Hedenmo) till att bli utsatt för sexuellt våld (Mia Skäringer) eller att bli nedtryckt av lärare för att man inte pratar perfekt svenska (Suad Ali). Här medverkar bland andra även Bodil Malmsten, Sabina Ddumba, Annika Norlin och Seinabo Sey om sina vitt skilda uppväxter och lärdomar. En bok att hämta tips, kraft och uppmuntran ur, för den äldre tonåringen och uppåt.
”Rebellens nybörjarbok – konsten att låta tillsammans”
Kajsa Bornedal (2018)
Ropa, ta plats, stör och påverka. Rebellens nybörjarbok är en grundkurs för åldern 9-12 att börja vråla för rättvisa. Här bjuder författaren in i aktivismens värld och ger en snabbspolning genom historien och orden som förändrat världen. En bok som ingjuter ilska, glädje och hopp för alla som vill kämpa för det som är viktigt och få sin röst hörd. Oavsett om det gäller feminism, klasskamp eller klimatfrågan.
”Makten”
Naomi Alderman (2017)
Feministisk sci-fi där könsmaktsordningen ställs på ända. I en inte så avlägsen framtid upptäcker tonårstjejer över hela jorden att de besitter en märklig makt i form av ett slags elektromagnetisk strålning. En superkraft som förvandlar deras kroppar till livsfarliga vapen. Här ställer sig författaren frågan om världen skulle vara en fredligare plats om det var kvinnorna som styrde.
Cirkeln-trilogin
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (2011)
Svensk fantasy om tonårshäxor i ett brukssamhälle som utmanar den traditionella synen på könsroller och samhällsnormer. En natt när månen lyser magiskt röd förs sex gymnasietjejer till den nedlagda folkparken. Nu måste de lära sig kontrollera sina magiska krafter och samarbeta mot ondskan trots sina olikheter. Tre nagelbitare till böcker som också är en mångfacetterad skildring av tonårens viktiga vänskapsband. Passar från 12–15 år och uppåt.
”Kvinnor i kamp – 150 års kamp för frihet, jämställdhet & systerskap!”
Marta Breen och Jenny Jordahl (2019)
Bitskt, lättläst och rolig bok om kvinnorättsrörelsens kamper genom historien. Som slaget för att kvinnor skulle bli myndiga, få rösta och tjäna pengar. Nästan alla kan lära sig något av denna bok trots att den är riktad till åldern 10 år och uppåt. Blandar text- och serieform och har översatts till 17 språk.
”Alla borde vara feminister”
Chimamanda Ngozi Adichie, (2014)
En mycket kort bok där den mycket kända nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie berättar hur hon blev feminist. Pamfletten har fått kritik både för att vara för självklar och för liberalfeministisk, men det hindrar den från att vara ett bra diskussionsunderlag om kvinnors grundläggande rättigheter i världen. 2015 delades den ut som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan. Texten har även samplats av Beyoncé i låten ”Flawless”.
”Feminism pågår”
Sassa Buregren och Elin Lindell, (2015)
Kritikerrosad och rolig bok som riktar sig till barn från ca 9–12 år. Ger svar på frågor som: Vad är feminism?, Var kommer de feministiska idéerna ifrån? Varför är jämställdhet inte en självklarhet? Av Elin Lindell, journalist med bakgrund på Kamratposten och Sassa Buregren, konstnär och författare. Har beskrivits som ”en sorts blandning mellan skolbok, tidningen Kamratposten och en barntillåten variant av serietecknaren Liv Strömquist.”
”Persepolis”
Marjane Satrapi (2000)
Kvinnor och feminism är stora teman i denna lysande självbiografiska seriesvit om att växa upp i Iran. Dessutom bjuder författaren på en stor dos cynism och galghumor bland all död och lidande. Passar läsaren som vill få en tecknad historielektion om livet för en flicka under revolutionen 1979 där inget blev vad de radikala och liberala trott och hoppats. ”Persepolis” blev en stor succé i Frankrike, har översatts till många språk och även blivit film.
”Gudarna”
Elin Cullhed (2016)
”Med humor och vemod skriver Cullhed byxorna av patriarkatet och dess bundsförvanter” skrev Aftonbladets kritiker Patrik Lundberg om denna skarpa ungdomsbok för åldern 15 år och uppåt. Boken handlar om 16-åringarna Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne i Tierp som överlistat ”fitt-systemet” och blivit ett slags utåtagerande gudar, som förstås samtidigt är vilsna. En rå arbetarklasskildning som innehåller tvära kast mellan bottenlös förtvivlan, stark vänskap och pungsparkar sviniga killar.
Bubblare
”The Seven Necessary Sins for Women and Girls”
Mona Eltahawy
Ilska, uppmärksamhet, svordomar, ambitioner, makt, våld och lust. En bok som manar till radikal handling för att välta patriarkatet.
”Egalias döttrar”
Gerd Brantenberg
Klassiker där könsmaktsordningen vänts upp och ner och männen äter p-piller och bär behå.
”Kunskapens frukt”
Liv Strömquist
En brokig och rolig historia om det som brukar kallas det kvinnliga könsorganet.
”Pärlor och patroner - 60 historiska kvinnoporträtt”
Loka Kanarp
Ett slags föregångare till ”Godnattsagor för rebelltjejer” i lättslukad serieform.
”Women, race and class”
Angela Davis
Marxistisk feministisk analys av genus, ras och klass för den intellektuellt avancerade gymnasieeleven.
”Not that kind of girl – En ung kvinna berättar vad hon ’lärt av livet’”
Lena Dunham
”Girls”-skaparens självbiografi om neuroser, framgång och att växa upp.