Fotbollsgalan. Zlatan Ibrahimovic delar ut sitt eget stipendium – ”Number 10” – för första gången. Mottagare: Locker room talk. Dagen efter Fotbollsgalan visar vi filmen med Zlatan under utbildningarna med barnen i omklädningsrummen. Koncentrationsnivån? Den vanliga, fast nu gånger tusen. Ingen som knyter skorna. Ingen som behöver gå på toaletten tre gånger under en period på fem minuter. Ingen som frågar om när träningen börjar. Alla vill göra som Zlatan: snacka Locker room talk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under de senaste veckorna har konsekvenserna av mäns handlingar fått allt större uppmärksamhet, både i media och inte minst i sociala medier. I våra flöden har mängder av kvinnor vittnat om sexuella trakasserier – utförda av män. Det har handlat om mäns kommentarer, bilder och rena övergrepp av kvinnor. Överallt. Och idrotten är inte ett undantag.
Bara nyligen kom berättelser från över 2 290 kvinnor inom svensk idrott. Aktiva, supportrar, förbundsanställda och sportjournalister som alla undertecknat uppropet #timeout. En protest mot sexismen. Det här är viktigt på så många olika plan. Framför allt i förändringsarbetet för hur vi nu tillsammans förebygger sexuella trakasserier. En förändring som också förutsätter att fler män engagerar sig.
Flera som varit och är aktiva inom idrotten kan vittna om en sexistisk och homofob miljö. Som ”riktig” kille förväntas du inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp. I stället uppmuntras ideal om att män måste vara vältränade, kunna använda våld om så behövs. Och kunna uttrycka sig med ett nedvärderande språk som leder till destruktiva beteenden. Snacket i omklädningsrummet kan vara svårt för många. Framför allt för killar som närmar sig tonåren med tanke på att det finns påhittade regler som är förväntningar på hur killar ska vara och vad killar ska göra.
Därför måste vi tänka långsiktigt. De unga killar vi utbildar i dag är samma personer som vi framöver kommer att träffa på festivaler, arbetsplatser eller i klacken på idrottsläktaren. Med hjälp av fler insatser riktade mot barn och unga kan vi aktivt jobba med att förebygga destruktiva beteenden innan det är för sent. Varje träning och match kan göra skillnad. Det är nu, just i dag, vi lägger grunden för ett samhälle där alla känner sig trygga och välkomna. Där barnen slipper skitsnacket i omklädningsrummet och i stället växer upp med schyssta värderingar.
Men, det är en utmaning som vi måste jobba med tillsammans. Och bollen ligger hos oss. Vi behöver vara fler killar som engagerar oss i dessa frågor. För i slutändan handlar allt om barnen och deras förebilder. Barnen vill vara som sina idoler. Som Zlatan. Nu när Zlatan tydligt visar att det är viktigt med Locker room talk och jämställdhet – då gör barnen det också.
Shanga Aziz arbetar för jämställdhet genom det ideella företaget Locker room talk tillsammans med Rogeiro Silva.