BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det började med att Ebba Busch Thor (KD) föreslog ett utbildningsprogram för nyanlända, där de inte bara ska lära sig det svenska språket utan också "svenska traditioner och värderingar". Veterligt preciserade hon aldrig vilka traditioner som ska läras ut. Kanske syftade hon på traditionen att kasta frasen "svenska värderingar" omkring sig utan att precisera.
Vidare pratade Jan Björklund (L) om en "ökande värderingskonflikt", där den urgamla utländska traditionen att skuldbelägga kvinnors sexualitet tydligen står mot den urgamla svenska traditionen att inte göra det.
Stefan Löfven (S) slog i sitt tal fast ett par sanningar om svenska vanor: "I Sverige hatar vi inte på nätet. I Sverige hetsar vi inte grupp mot grupp". Påståendet förvånade säkert de många svenskar som dagligen utsätts för olika former av nätbaserad hets. Samtidigt bör en trygghet ha infunnit sig: om självaste stats-ministern bestämt att näthat och grupphets inte finns, så gör de väl inte det. Nästa år hoppas vi att Löfven kungör att inte heller fattigdom, krig, enfald eller böjvecks-eksem finns.
Och sen skred Anna Kinberg Batra (M) in på scen och visade var pottskåpet skulle stå. Hennes retorik låg så nära SD:s att Jimmie Åkesson kunde luta sig tillbaka och helt ägna sig åt att bildgoogla indiska bilbränder.
Det är att lägga upp bollen på peggen för satiriker och besserwissrar, att vifta med "svenska värderingar". För vilka är nu de där specifikt svenska värderingarna? Vad är det som förenar alla oss inom just den här nationsgränsen och skiljer oss från alla som befinner sig på utsidan? Ebba Busch Thor lyfte tanken på en klassikerkanon: en lista över böcker som alla bör läsa i skolan och som förväntas orientera oss i "kristen etik och västerländsk humanism".
Som exempel på en klassiker vi bör ta till oss nämnde Ebba Busch Thor Anne Franks dagbok. Samtidigt som Anne Frank led helvetets alla kval i ett gårdshus i Amsterdam gjorde den svenska regeringen vad de kunde för att hålla landet utanför krig. Som bekant innebar det att man lät samma nazism som satte Anne Frank i förintelseläger transportera sig genom Sverige för att smidigt upprätthålla ockupationen av grannlandet Norge.
Här flimrar som synes ett gäng olika värderingar förbi – undfallenhet, ryggradslöshet, till cynism gränsande pragmatism. Det är troligen inte just de svenska värderingarna Ebba Busch Thor vill framhålla. I boken bör vi istället finna den svenska värderingen kristen etik och västerländsk humanism hos den hjälplösa judiska tonåring som skrev ner sina upplevelser medan hon avled i fläcktyfus i ett läger upprättat av västerländsk nazism samtidigt som Sverige tittade bort.
Den svenska värderingen är, enligt svenska partiledares underförstådda definition, alltid "den goda värderingen". Eller "vad jag och mitt parti råkar tycka för tillfället".
Missförstå mig inte. Jag är en förespråkare för all slags humanism, oavsett ursprung, och är inte främmande för tanken på en litteraturkanon i skolan. Men då hoppas jag att ungarna får intellektuellt hederligare lärare än Ebba Busch Thor. Eller Stefan Löfven. Eller Anna Kinberg Batra.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.