BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Miljö och klimat står högst på listan när ETC Göteborgs läsare listar sina valfrågor. Många hade gärna velat välja flera alternativ och nämner bland annat omsorgs- och klassfrågor, det tar vi också med oss. Vinster i välfärden, sjukvård och skola är också prioriterade både hos läsarna och på redaktionen – därtill tangerar en rad ämnen segregationen som inte sällan ligger som ett raster över Göteborg.
Som start på vår valbevakning inledde vi efter nyår en serie i vilken vi vänt blicken mot kranskommunerna och hur den snart gångna mandatperioden balanserats mellan de politiska lägren. Lokala allianser bryter upp den rödblå blockpolitiken på många håll. I till exempel Lerum byttes traditionellt borgerligt styre till en koalition av S, MP, C och L för att hålla undan SD. I Alingsås lämnade rödgröna över makten sedan SD:s vågmästarroll tvingade de rödgröna att styra med borgerlig budget. Vi återkommer inom kort med mer på frågan om Sverigedemokraternas roll i vårt närområde.
Givetvis följer vi ivrigt det politiska spelet både fram till och efter valdagen, men lika viktigt är att fokusera på de frågor som makthavarna slirar på. Det gäller inte sällan miljöfrågorna. På senare tid har vi satt fokus på flygandet, både bland politiker och andra, och vi håller en intensiv och löpande bevakning av gröna rapporter och forskning som berör vårt närområde och större omvärld.
Utan fakta och visioner är politiken inte mycket värd, här ligger vårt ansvar i att förklara de ofta ganska invecklade skeenden som klimat- och miljöforskning tecknar. Om du vill veta mer om hur vi jobbar med den här bevakningen är du väldigt välkommen till Stadsbibliotekets trappscen måndag den 19 februari klockan 18.00. Då finns jag och vår gröna reporter Annelie Moran på plats, tillsammans med vår gröna ekonomiprofessor och ledarskribent Thomas Sterner, för att tala om just vikten av ambitiös grön lokalbevakning.
Det här är era viktigaste valfrågor:
1. Miljö och klimat
2. Vinster i välfärden
3. Sjukvård
4. Utbildning/skola
5. Antirasism
5. Integration (delad plats med ovan)
7. Jämställdhet
8. Trygghetssystem
9. Svensk ekonomi
10. Rättigheter i arbetslivet
Annat: 8 procent valde ”annat” och nämner att de skulle vilja klicka i samtliga alternativ, välja även äldrevård och barnomsorg, eller saknade alternativ som sex timmars arbetsdag, skattefrågor och fattigdom.
Inte ens i närheten: Trafik och kommunikation. Ingen valde detta – dock tangerar somliga sådana frågor den utvalt viktigaste.
92,6 procent uppger att en anledning till att de valt ETC Göteborg är för att de vill ha ett politiskt alternativ
86,5 procent tycker att det är bra att vi räknar kvinnor och män i tidningen. En person tycker att det är dåligt – övriga tycker att det är varken eller.
72,5 procent läser ledaren först
69,9 procent vill gärna att ETC Göteborg bjuder in till träffar med intressanta samtal
65 procent uppskattar generellt ledarna allra mest
61,2 procent vill se mer lokal politisk bevakning
55,6 procent prenumererar inte på någon annan dagstidning
Ris och ros
Den blir bättre för varje dag, mer varierad och en skön blandning av seriösa reportage och mer lättsmälta inslag.
- Tack!
Kommande kulturhändelser presenteras varje vecka på ett uppslag. Det är bra. Jag skulle vilja att ett liknande uppslag publicerades varje vecka med kommande aktualiteter inom politiska möten - miljö, fred, och så vidare.
- Detta har vi tagit till oss och infört. Varje torsdag har vi en sida vi kallar för På gång. Kulturevenemang listar vi på måndagar.
Jag vill ha mer artiklar, färre bilder på hela uppslaget, gärna en insändarsida, samt mer av de lokala nyheterna i Göteborg.
- Sedan nyår har vi omformat tidningen. Vi har valt att ta bort det nämnda bilduppslaget, och i övrigt har de lokala nyheterna flyttat något längre in i tidningen. Vi har tagit til oss efterfrågan på kortare lokala uppdateringar och dessa hittar man ofta på sidan 14. Anledningen till omrumstreringen är att det ger oss möjlighet att erbjuda mer komplement i from av av inrikes- och utrikesbevakning från våra kollegor runt om i landet – samt de nationella ledarna som många av våra läsare efterfrågat.
Insändare är och har alltid varit hjärtligt välkomna, vi publicerar dem i mån av plats på vår debattsida.
Faktiskt något bättre än väntat. Även om sportsidorna är för få så trodde jag nog att ni inte skulle ha dem alls utan bara kultur... Positivt överraskad.
- Vi ser sport som kultur. Och en stor del av många människors liv. Och – vi är också glada i den helt enkelt!
Jag hade önskat mer av vardaglig lokalbevakning. Notiser hade räckt, exempelvis större väderhändelser, stopp i tågtrafiken, brott som begåtts. Allt det där som är bra att känna till om den stad en bor i.
- Problemet med snabba uppdateringar i form av notiser är att de snabbt blir inaktuella, tågstopp och vädervarningar kan lösas innan tidningen hinner hamna i lådan. Kanske måste vi göra någon besviken gällande just den typen av rapportering – däremot försöker vi vara på tå på vår webb och med uppföljande journalistik när det gäller politisk bevakning och andra typer av matnyttig information som vi vet att våra läsare vill åt.
Ger mig så mycket mer än GP gjorde.
– Bra!